Elkerülhető lett volna a robbantás a bostoni maratonon

Vágólapra másolva!
Az oroszok előre figyelmeztették az FBI-t, hogy veszélyes az a csecsen testvérpár, akik tavaly a bostoni maratoni futáson robbantottak. Ha az amerikai hatóságok jobban együttműködnek, megelőzhető lett volna a tragédia – derül ki az amerikai belbiztonsági bizottság jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok együttműködésének rendszerében mutatkozó számos hiba miatt nem sikerült megakadályozni tavaly a bostoni maratoni futásnál végrehajtott robbantásos merényletet, amelyben három ember meghalt, és több mint 260-an megsebesültek – derült ki az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának szerdán Washingtonban nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentéséből.

Az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának jelentéséből az derült ki, hogy az amerikai titkosszolgálatok az orosz hatóságok figyelmeztetése ellenére nem szervezték meg megfelelően a csecsen Tamerlan Carnajev ellenőrzését. Carnajev a testvérével, Dzsoharral hajtott végre terrorcselekményt a bostoni maratonin. A merényletben három ember meghalt, és több mint 260 megsebesült.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat 2011-ben tájékoztatta az amerikai Szövetségi Nyomozóirodát arról, hogy veszélyes lehet a csecsen testvérpár, de Carnajev megfigyelését egy "röpke" ellenőrzést követően beszüntették. Egy évre rá, amikor Tamerlan Carnajev az Egyesült Államokból Oroszországba indult, az FBI szem elől tévesztette őt – mert az egyik amerikai adatbázisban rosszul írták a nevét –, és erről nem értesítette az orosz igazságügyi szerveket sem.

A most ismertetett jelentésből kitűnik, hogy ez idáig nem sikerült bizonyítottan feltárni, mi volt Carnajev dagesztáni utazásának célja. Feltételezések szerint régióbeli fegyveresekkel találkozott ott, de a vizsgálat készítői is beismerték, hogy erre nem létezik bizonyíték. A történtek magyarázataként ezért marad az a változat, hogy a Carnajev testvérek akkor gyűjtötték be az interneten a szélsőséges ideológiáról szóló anyagokat és irodalmat, amikor az Egyesült Államokban éltek. Bostoni terrorcselekményüket ennek hatására követték el, önállóan, tehát anélkül, hogy összeesküvést szőttek volna másokkal vagy szélsőséges csoportokkal.

Az amerikai kongresszus számára készült jelentés szerzői ajánlásokat is tettek. Elsősorban azt javasolják, hogy a terrorelhárítással foglalkozó szövetségi és helyi szervek sokkal szorosabban működjenek együtt, a nemzetközi repülőtereken a hatóságok szigorítsák meg az utasok ellenőrzését, és ezáltal megbízhatóbban azonosítsák a potenciálian veszélyes embereket, továbbá tegyenek rendet az amerikai titkosszolgálatok különböző adatbázisaiban.