A Krím elfoglalása népszerűvé tette Putyint

Vágólapra másolva!
A kormányzó pártot is többen támogatják.
Vágólapra másolva!

A Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozása óta még magasabbra szökött az országban Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége. Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ, a VCIOM szerint a megkérdezettek 82,3 százaléka elégedett az államfő tevékenységével. A másik nagy intézet, a Levada Központ szerint a megkérdezettek 80 százaléka támogatja Vlagyimir Putyin tevékenységét.

A válaszadók 60 százaléka véli úgy, hogy Oroszországban "helyes irányban fejlődnek a dolgok". Az elnök mögött álló, kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) népszerűsége is ötéves rekordot döntött. A VCIOM adatai szerint a JeR-re most a megkérdezett orosz lakosok 56,2 százaléka szavazna.

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint Putyin népszerűsége azt a közeget jellemzi, amelyben a kutatások készülnek. A független lap úgy tartja, Putyin támogatottsága úgy nőtt, hogy közben a hazafiasságra, a történelmi igazságosságra, az oroszok védelmére és a fasizmus megakadályozására hivatkozott. Ezeket sulykolták az országos állami televíziós csatornák, és közben nem hangzott el komoly bírálat a Kreml álláspontjával kapcsolatban.