Meghalt a pislogással morzézó vietnami veterán

Vágólapra másolva!
Jeremiah Denton hadifogolyként ezzel a trükkel leplezte le embertelen fogvatartóit.
Vágólapra másolva!

Denton 89 évesen, szívelégtelenségben halt meg egy Virginia Beach-i hospice házban pénteken. Nyugalmazott ellentengernagyként 1980-ban jutott be a szövetségi felsőházba, 112 év után ő volt az első republikánus alabamai szenátor. Jeremiah Denton volt azzal vált híressé, hogy 1966-ban hadifogolyként egy észak-vietnami propagandának szánt interjú közben pislogással elmorzézta a "kínzás" szót, és ezzel leleplezte fogva tartásának embertelen viszonyait.

A férfi 1965-ben, 41 évesen esett hadifogságba, miután az észak-vietnamiak lelőtték az Independence repülőgép-hordozóról feszállt bombázóját. Hét évig volt fogoly és az embertelen körülményeikről hírhedté vált hanoi börtönökben ellenállásra biztatta társait. A torture angol szót egy olyan televíziós interjú közben pislogta el, amelyben egyébként támogatásáról biztosította az amerikai kormány politikáját. Jeremiah Denton úgy tett, mintha a bevilágítás fénye bántotta volna a szemét. A Denton trükkös nyilatkozatáról készült archív felvételt itt nézheti meg:

A fogoly pilótát az interjú bemutatása után a korábbinál is erősebben kínozták. Denton négy évet töltött el magánzárkában, és csak az 1973-as párizsi békemegállapodás után engedték szabadon. 1977-ig, a nyugállományba vonulásáig az amerikai fegyveres erők virginiai akadémiájának igazgatója volt. 1979-ben az általa írt életrajzi könyv alapján tévéfilm készült a megpróbáltatásairól. Denton szerepét Hal Holbrook játszotta.