Melegjogokért perli az államot a kínai Don Quijote

Vágólapra másolva!
Melegek érdekeit védő szervezetet akart bejegyeztetni egy kínai férfi Hunan tartományban. Hsziang Hsziao-han kérelmét visszadobták, de a férfi szerint sértő volt az indoklás, ezért perel.
Vágólapra másolva!

Kínai Don Quijotének is nevezik azt a meleg kínai férfit, aki beperelte az államot, mert nem tudta nyilvántartásba vetetni a helyi hatóságokkal melegjogi civil szervezetét. Egészen pontosan a Hunan tartományi kormányzat ellen indított pert rágalmazás miatt, miután kérelme elutasítását azzal indokolták, hogy a hagyományos kínai társadalomban és „a spirituális civilizáció épületében” (ez alatt a modern Kínát értik) nincs helye a homoszexualitásnak.

Hsziang Hsziao-han szerint a hivatal ezzel rágalmazta a kínai meleg- és leszbikusközösséget, és írásos bocsánatkérést követel. Ezenfelül pedig azt is, hogy másítsák meg elutasító döntésüket, és jegyezzék be a szervezetét, amely ennek révén legálisan juthat adományokhoz és adókedvezményekhez.

A BBC szerint Kínában eddig is működtek melegek jogait védelmező szervezetek, de soha nem nyíltan léptek fel a meleg közösség nevében. Hsziang Hsziao-han szervezete lenne az első olyan civil csoport, amely nyíltan felvállalja a másságot.

A februárban beadott bírósági kereset hatalmas érdeklődést váltott ki, nem véletlenül. Kínában 1997-ig illegális volt a homoszexualitás, de 2001-ig is elmezavarosnak tekintették a saját nemükhöz vonzódókat. A férfi lépése a határokat feszegeti, és végletekig megosztotta a közvéleményt – írja a BBC.

A bíróság ugyan visszadobta a beadványt, de Hsziang Hsziao-han nem tágít. Szerinte, ha nem lehet rábírni a tartományi kormányt a melegeket sértő szavak visszavonására, akkor a többi állami szerv is hasonlóan fog eljárni, „helyrehozhatatlan pszichikai kárt okozva a meleg és leszbikus embereknek”.

A tartományi kormány elutasító lépése azonban csak első pillanatra tűnik konzervatívnak, valójában nagyot léptek előre – az Igazságot Mindenkinek nevű, a kínai társadalom hátrányos helyzetű tagjainak jogait védő szervezet elnöke szerint. Korábban egy ilyen kérést egyszerűen semmibe vettek volna a hatóságok.