Moszkva nem akarja megszállni Ukrajnát

Vágólapra másolva!
Oroszországnak sem szándékában, sem érdekében nem áll átlépni az ukrán határt – jelentette ki szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1-es állami televízió szombat délelőtti hírműsorában.
Vágólapra másolva!

Az orosz diplomácia vezetője ezzel azokra a korábbi hírekre reagált, amelyek szerint az ukrán határ közelében jelentős katonai erő-összpontosítás folyna. Ez utóbbinak a tényét is tagadta, határozottan leszögezve, hogy Moszkva nem akarja megszállni Ukrajnát.

"Mi csak azt szeretnénk, ... hogy véget érjenek a túlkapások, amelyeket a nyugati országok megpróbálnak a szőnyeg alá söpörni, kedvező képet festve a helyzetről" – mondta.

Utalt Arszen Avakov belügyminiszter nyilatkozatára, amely szerint az ukrán vezetés legutóbbi intézkedései a fegyvereket törvénytelenül birtoklók (azaz, mint Lavrov fogalmazott, a "bűnözők") lefegyverzésére irányulnak. Az orosz külügyminiszter megállapította: ha ez a nyugati partnerek munkájának az eredménye, akkor ő elégedett. Ez esetben Moszkva kész folytatni az együttes munkát (a Nyugattal), közös ajánlásokat kidolgozva az ukránok számára.

Az orosz külügyminiszter "teljesen elfogadhatatlannak" tartja ugyanakkor a nyugati partnerek által javasolt "kontaktcsoport" felállítását, amely – mint fogalmazott – a Kijevben hatalomra került személyekkel való párbeszédnek adna keretet. Hozzátette azonban: az elmúlt napokban közeledett egymáshoz Oroszország és a Nyugat álláspontja az ukrán válság kérdésében. Úgy vélekedett: a John Kerry amerikai külügyminiszterrel Hágában lezajlott találkozója, akárcsak a Németországgal, Franciaországgal és más országokkal való véleménycseréje nyomán kirajzolódni látszik valamiféle "közös kezdeményezés", amelyet "ukrán kollégáik" elé lehetne terjeszteni.

Az orosz külügyminiszter szerint Ukrajnában mélyreható alkotmányos reformot kellene végrehajtani, az országot föderális állammá kell átalakítani. Kifejtette: mindaz, ami most Ukrajnában történik, az államiság mély válságából fakad. A vezetés ugyanis képtelen vagy nem is akarja összehangolni az ország nyugati, illetve a többségükben orosz ajkúak lakta keleti és déli területeinek az érdekeit.

Az ország nyugati, keleti és déli megyéiben ugyanis különböző ünnepeket tartanak, különböző hősöket dicsőítenek, különbözőképpen gondolkodnak, különböző európai civilizációk kultúrájához vonzódnak. Ilyen körülmények között nagyon nehéz egységes állami keretben együtt élni – mondta Lavrov. Szerinte emiatt csak a föderatív államforma életképes Ukrajnában.