A nyugati szankcióknak nincs jelentős hatásuk Oroszországra

Vágólapra másolva!
A nyugati szankciók okoztak "némi fennakadást" Oroszország számára, de a hatásuk nem fájdalmas - jelentette ki vasárnap Szergej Lavrov külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Nem akarom azt mondani, hogy a szankciók nevetségesek, és hogy egyáltalán nem törődünk velük; ezek nem kellemes dolgok (...) de keményebb időket is átéltünk már" - mondta Lavrov egy televíziós interjúban, az amerikai külügyminiszterrel este Párizsban tartandó találkozója előtt.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió két lépcsőben hozott büntető intézkedéseket Moszkva ellen a Krím megszállása miatt. Egyebek között kitiltottak a területükről egyes orosz politikusokat, és zárolták az orosz elnök belső köreihez tartozó néhány személy nyugaton lévő számláit.

A Pervij Kanal (Egyes csatorna) orosz állami televíziónak adott nyilatkozatból kiderült, hogy Lavrov az ukrajnai válság megoldására az állam föderációs átalakítását tartja alkalmasnak. Javasolta, hogy Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió részvételével hozzon létre egy "támogató csoportot", amely párbeszédet indítana "azokkal, akik hatalmon vannak Kijevben". A cél az lenne, hogy "Kijev kezdeményezzen nemzeti párbeszédet a fegyveres radikálisokat kivéve az összes politikai erővel és a régiókkal a teljes jogegyenlőség alapján".

"Az eredmény egy új alkotmány lenne, amely garantálná a föderációs modellt, megerősítené, hogy Ukrajna a katonai tömbökön kívül marad. A föderális szerkezet minden Ukrajnában élő ember jogait biztosítaná, főként az orosz lakosságét, ami minket érdekel. Az a meggyőződésünk, hogy a gondokat nem lehet megoldani a föderális modell bevezetése nélkül" - mondta a külügyminiszter.

Lavrov azt állította, hogy a Nyugat hibát követett el, amikor az utóbbi években megpróbálta eltávolítani Ukrajnát Oroszországtól, és ezzel nyíltan megsértette a Szovjetunió szétesése után megkötött hallgatólagos megállapodásokat arról, hogy a NATO nem terjeszkedik kelet felé.