Az ukrán elnök lövetett a tüntetők közé

2014.04.03. 07:45

Viktor Janukovics, leváltott ukrán elnök hivatalban töltött utolsó napjaiban személyesen adott utasítást arra, hogy nyissanak tüzet a tüntetőkre, erre jutott az új főügyész. A régi főügyész minden iratot megsemmisített.

Viktor Janukovics márciusban megbuktatott ukrán államfő személyesen adott parancsot arra február 20-án, hogy a biztonsági erők nyissanak tüzet a kijevi tüntetőkre – erre jutott az ukrán főügyész vizsgálata. A jelentés szerint Janukovics saját hivatalán, a belügyminisztériumon és a nemzetbiztonsági szolgálaton (SZBU) keresztül adott ilyen utasítást.

A nyomozás során fény derült arra, hogy tüntetőkre a Berkut nevű belügyi rohamegység fegyveresei lőttek az Ukrajna szálloda tetejéről. Tovább folyik a vizsgálat azokkal a hírekkel összefüggésben, hogy más kijevi épületek tetejéről is a tüntető tömegbe lőttek. A Berkut létrejötte óta az osztag tagjainak felhatalmazásuk volt lőfegyverek, így mesterlövész-puskák használatára is.

Az UNIAN hírügynökség szerint már őrizetbe vették az új hatalom által feloszlatott Berkut három volt tagját, illetve további hatot kihallgatnak a hatóságok. Várhatóan az utóbbiakat is gyanúsítottaknak fogja minősíteni az ügyészség, illetve kihallgat még négy kommandóst, akiknek feltehetően ugyancsak közük volt a kijevi Majdanon történt orvtámadásokhoz.

Az ügyészség tájékoztatása szerint vizsgálják azoknak az információknak a helytállóságát is, amelyek szerint a tüntetők meggyilkolásához köze volt az SZBU alárendeltségében lévő Alfa-osztagnak is.

Az ügyészség sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy a főügyészség korábbi vezetése megsemmisített minden dokumentumot és bizonyítékot, ezért az ügyészségnek újra fel kellett térképeznie a február 20-i események hátterét és körülményeit.

A Viktor Janukovics elnök elleni kijevi zavargások végnapjaiban, február 20-án a kormány és a rendszerellenes tüntetők is arról adtak hírt, hogy a központi tér, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lövik a tömeget. Továbbra sem tudni pontosan, hogy a lesből támadó fegyveresek pontosan hány ember életét oltották ki. Ukrajna új Nyugat-barát vezetése március elején tényfeltáró parlamenti bizottság felállítását kezdeményezte az orvlövészek által elkövetett gyilkosságok kivizsgálására.