Ha érdekli, mennyiben változik meg a krímiek élete azzal, hogy a félsziget orosz ellenőrzés alá került, itt egy válasz: kivonul a McDonald’s. A gyorsétteremlánc a honlapján jelentette be, hogy bezárja Szimferopolban, Szevasztopolban és Jaltában található éttermeit – írja a Guardian. Most a cég gyártási okokra hivatkozik, de a krími válság kitörésekor még azt mondták, csak felfüggesztik a munkát, és remélték, hogy hamarosan újra kinyithatnak. Most viszont, ahogy megszilárdulni látszik az orosz ellenőrzés, már kivonulásról beszél a McDonald’s.

A három krími étteremben dolgozó alkalmazottaknak felajánlották, hogy egy ukrajnai étteremben azonos juttatásokért tovább foglalkoztatják őket, ráadásul az áttelepülési költségeket és háromhavi lakbért is kifizetik az alkalmazottaknak és családjaiknak. Ha pedig egy dolgozó nem akar Ukrajnába költözni, az ukrán jog szerint garantált végkielégítést kapja.

Erre válaszul az orosz duma egyik képviselője, Vlagyimir Zsirinovszkij felvetette, hogy az étteremláncot egész Oroszországból ki kellene tiltani – írta az ITAR-TASZSZ.

De nemcsak a BigMacek tűnnek majd el a Krímből, hanem például Shell benzinkutak és a metadon is. Ezt a drogot általában segítőszervezetek osztják heroinfüggőknek a heroin legális kiváltására, az orosz hatóságok azonban máshogy állnak a szerhez, mint ukrán kollégáik. Az oroszok szerint ugyanis a heroinfüggőknek osztott metadon túl nagy része kerül a feketepiacra, ezért leállították a Krímbe irányuló legális forgalmat. Több ukrán civilszervezet attól tart, hogy a lépés miatt a nagyjából 800 nyilvántartott krími heroinfüggőnél nőni fog a HIV-kockázat, mert ha a szájon át bevihető metadonról visszaszoknak a heroinra, nagy eséllyel megosztják majd a tűiket is.