Az ukrán titkosszolgálat volt vezetője ellen elfogatóparancsot adtak ki. Utódja vadászik rá. Azzal gyanúsítják, hogy a márciusban elzavart ukrán elnök, Viktor Janukovics vezetése alatt lepaktált az oroszokkal, és a tüntetők elleni akciókhoz is köze volt.

Az ukrán rendőrség parancsot kapott a biztonsági szolgálat (SZBU) volt főnökének, Olekszandr Jakimenkónak a letartóztatására- ezt Valentin Nalivajcsenko, az SZBU jelenlegi vezetője közölte. Jakimenkónak jelentkeznie kell kihallgatásra, a biztonsági szolgálat pedig "előállíthajta, bekísérheti a bíróságra és letartóztathatja" őt.

Nalivajcsenko szerint elődjének arra kell magyarázatot adnia, hogy kinek az engedélyével létesített tavaly decemberben, illetve az idén januárban és februárban Ukrajnában parancsnoki helyeket az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) tábornokai számára, akik Jakimenkóval együtt terveztek terrorellenes akciókat békés polgárok ellen. Az SZBU főnöke szerint Kijev követeli Oroszországtól, hogy kihallgathassa az FSZB egyik vezérezredesét, aki diplomata útlevéllel érkezett Ukrajnába az FSZB mintegy harminc másik tisztjével együtt, és jelentéstevésre behívatta többek között Jakimenkót is.

Nalivajcsenko csütörtökön jelentette be, hogy az FSZB munkatársai részt vettek azoknak az úgynevezett terrorellenes műveleteknek a kitervelésében és végrehajtásában, amelyeket a kijevi Függetlenség terén hatalomváltást követelő tüntetők ellen hajtottak végre. Nalivajcsenko az egyes források szerint csaknem száz halálos áldozatot követelő, február 18-20-i kijevi orvlövésztámadások ügyében indított vizsgálat előzetes eredményeiről számolt be. Kijelentette, hogy az orosz titkosszolgálat 26 munkatársa vett részt közvetlenül a tömeggyilkosságokban.

Nalivajcsenko szavai szerint az FSZB embereit Kijev környékén, az SZBU egyik kiképzőközpontjában helyezték el, közvetlen kommunikációs vonalat építettek ki köztük és a kormányzat között, emellett Jakimenko személyesen kereste fel őket jelentéseket tenni. Az azóta feloszlatott Berkut belügyi alakulat tagjai mellett az SZBU alá tartozó Alfa különleges egység tagjai is részt vettek a tüntetők elleni támadásokban - mondta az SZBU főnöke.