Indiában 814 millió ember szavaz

Vágólapra másolva!
A világtörténelem legnagyobb parlamenti választása kezdődött Indiában. Egy hónap alatt 814 millió szavazó voksol, 350 párt jelöltjeire. Ellenzéki győzelemre számítanak.
Vágólapra másolva!

Indiában hétfőn reggel kezdetét vette a világtörténelem eddigi legnagyobb parlamenti választása, amelynek során több mint egy hónapon át 814 millió embert várnak az urnákhoz 930 ezer szavazókörben.

A kilenc szakaszban lebonyolítandó választás kezdetén az indiai szavazók először Asszám szövetségi állam öt, valamint Tripura állam egy választókörzetében járulhatnak az urnák elé.

Szerdán öt további szövetségi állam hét körzetében, csütörtökön 14 állam 92 körzetében, szombaton pedig három állam öt körzetében indul majd meg a voksolás. A választás utolsó szakaszát május 12-én tartják, az eredmények pedig május 16-án várhatók.

Ellenzéki győzelemre számítanak

Közvélemény-kutatások szerint a maratoni voksolás jelentős változást hozhat az indiai politikában, ugyanis várhatóan véget fog vetni az ázsiai országot az 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében – legutóbb 2004 óta – irányító párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus uralmának, amelynek népszerűségét az utóbbi időben számos korrupciós botrány mellett a gazdasági növekedés ütemének lassulása, valamint a szárnyaló infláció is jelentősen rontotta.

A választások biztos befutójának az ellenzék fő erejét adó hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt, BJP) számít, amely – szövetségeseivel együtt – a szavazatok 38 százalékát zsebelheti be.

A BJP és az általa vezetett Nemzeti Demokratikus Szövetség (NDA) miniszterelnök-jelöltje a 63 éves Narendra Modi, akit 2001 óta négyszer egymás után választottak meg az India északnyugati részén található Gudzsarát állam főminiszterének. Munkássága alatt az egykori teaárus felvirágoztatta a térséget, ahol országos viszonylatban az utóbbi időben a legnagyobb gazdasági növekedést és a legkisebb mértékű korrupciót regisztrálták.

Megosztó ellenzéki vezér

Ugyanakkor – bár a piacbarát intézkedések híveként számon tartott politikus érdemei vitathatatlanok – Modi személyisége mégis megosztó amiatt, hogy állítólag 2002-ben Gudzsarát vezetőjeként nem lépett közbe, amikor szélsőséges hinduk lemészároltak több mint ezer muzulmánt.

A harmadik legfőbb politikai erő a 2012-ben alapított Ám Ádmi Párt (Átlagember Pártja). A korrupcióellenes harcot zászlajára tűző formáció tavaly decemberben rendkívül jól szerepelt az újdelhi helyhatósági választáson.

Az 1,2 milliárd lakosú Indiában a szavazásra jogosultak országszerte 543 választókerületben összesen több mint 350 párt jelöltjei közül választhatnak. Csak a folyamat lebonyolításában 11 millió ember vesz részt.