Leszbikustemető nyílt Berlinben

2014.04.07. 16:46

Négy évvel ezelőtt merült fel egy szervezet tagjai között a kérdés, hogy hol és kik mellett akarnak nyugodni, és végül egy külön temető mellett döntöttek. 

Európa első, meleg nőknek szánt temetője nyitotta meg a kapuit a hét végén Berlin egyik sírkertjében. Az újonnan kialakított temetkezési terület a kelet-berlini Prenzlauer Berg negyedben lévő, 200 éves Georgen-Parochial temető részét képezi.

"Az ötlet négy évvel ezelőtt merült fel a Safia nevű leszbikus szervezet tagjaiban, miután feltették maguknak a kérdést, hol szeretnének nyugodni" - mondta Astrid Osterland, az elsősorban idősebb leszbikusokat tömörítő szervezet tagja.

Forrás: AFP/Odd Andersen

Osterland szerint együtt akarnak maradni, közel azokhoz, akikkel együtt éltek, harcoltak és akiket szerettek. Osterland már le is foglalt magának egy sírhelyet a négyszáz négyzetméteres temetőben, ahol nyolcvan sírnak jut hely és urnás temetésre is van lehetőség.

"Számos temetőt számba vettünk, de végül e mellett döntöttünk, mert ismertük és tudtuk, hogy gyönyörű" - emelte ki Osterland, aki szerint a sírkert "ötlete furának tűnhet" de semmiképpen sem "a férfiak elleni harc" megnyilvánulása.

"Nem lesznek határvonalak, hogy körülzárják a területet, így bárki, aki szeretne belépni és leróni tiszteletét a halottak előtt, azt örömmel látjuk" - mondta Osterland.