Bocs, Ukrajna, mostanában mégsem leszel EU-tag

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elnöke szerint Ukrajna a közeli jövőben nem lesz érett az EU-tagságra.
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem érett az uniós tagságra, és a közeli jövőben sem lesz alkalmas a csatlakozásra – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke egy lapinterjúban.

José Manuel Barroso a Kölner Stadt-Anzeiger című német lapnak adott interjúban kiemelte, hogy Kijev nem kap egyhamar tagságot az Európai Unióban, és a közösség sem készült fel arra, hogy tagjai közé fogadjon egy olyan országot, mint Ukrajna. Ugyanakkor az EU a társulási szerződés révén megnyitott egy sor kapcsolódási pontot. A szerződés politikai részét már aláírták, és az EU egyoldalú vámkönnyítésben részesít ukrán termékeket, valamint 11 milliárd euró értékű támogatást ajánlott, mindez pedig jelentősen hozzájárulhat Ukrajna stabilitásához és az életszínvonal emeléséhez – tette hozzá az EB elnöke.

Barroso hangsúlyozta: az EU számos partnerországában volt már a "fejlődés motorja", amire a legjobb példa éppen Ukrajna szomszédja, Lengyelország, ahol a hazai össztermék (GDP) 20 év alatt megháromszorozódott az ukrán GDP-hez képest, és így az egy főre jutó GDP jelenleg már 9000 dollárral meghaladja az ukrajnai szintet, pedig 1990-ben még Ukrajna állt előrébb.

Ukrajnában tavaly év végén, illetve az idén év elején részben véres összecsapásokká váltak az EU-párti, ellenzéki tüntetők és az oroszbarát akkori elnök, Viktor Janukovics hívei közötti megmozdulások. Janukovicsot elzavarták, de Oroszország pár hete a Krím félszigetet csatolta magához, tegnap pedig egy ukrán ipari központban és nagyvárosban, Donyeckben is az oroszokhoz húzó szakadárok vették át a hatalmat az oroszok segítségével. Sőt, Donyeck után a kelet-ukrajnai Harkivban is kikiáltották a szakadárok hétfőn a "köztársaságot". A megye Ukrajnától való elszakadását követelő oroszbarát aktivisták, akik magukat megválasztották a megyei tanács "képviselőinek", közölték, hogy átvesznek minden hatáskört az állami intézmények irányítása fölött.

Az IMF pár hete hitelt adott Ukrajnának.