Támadnának, akik Ukrajnát afrikai országnak hiszik

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint az amerikaiak többségének fogalma sincs, hogy hol van Ukrajna. Minél messzebb tippelték a valódi helyétől, annál inkább támogatják a katonai beavatkozást.
Vágólapra másolva!

Saját bevallásuk szerint az amerikaiak kétharmada "nagyjából követi" az ukrajnai eseményeket, viszont kevesen tudják, hogy pontosan hol is helyezkedik el az ország – írja a Washington Post. Több mint kétezer válaszadó alapján csak minden hatodik amerikai tudta megtalálni a térképen Ukrajnát. A legtöbben csak annyit tudtak, hogy "valahol Európában vagy Ázsiában" van az ország, és körülbelül a Portugália, Szudán, Kazahsztán és Finnország által körülhatárolt területre lőtték be.

Ez a tudáshiány viszont nem tántorítja vissza az embereket a karakteres külpolitikai véleményformálástól. A Washington Post szerint azok gondolták úgy, hogy az Egyesült Államoknak katonailag be kellene avatkozni Ukrajnában, akik a legkevesebbet tudtak az ország hollétéről. Minél rosszabbul tippelt valaki, annál jobban érezte azt, hogy Oroszország veszélyezteti az Egyesült Államok érdekeit, és azt, hogy a katonai beavatkozás az Egyesült Államok biztonságát szolgálná.

A 18–24 év közöttiek pontosabban tudták meghatározni Ukrajna helyét, mint az idősebbek. A férfiak pedig jobban teljesítettek a nőknél: a megkérdezett férfiak 20 százaléka tudta, hol van Ukrajna, míg a nőknél ez az arány csak 14 százalék volt.