Az oroszok már csavarják a gázcsapot

Vágólapra másolva!
Az ukrán válságban mindkét fél tovább próbálja keményíteni az állásait. Kijevben arról döntöttek, hogy nem engednek be az ország területére több mint száz magas rangú orosz tisztségviselőt, egy helyi forrás szerint ugyanakkor Moszkva már április eleje óta a megszokott mennyiségnél jóval kevesebb gázt exportál Ukrajnába.
Vágólapra másolva!

Egy ágazati forrás szerint április eleje óta csökken az Ukrajnába irányuló orosz gázexport. Kijev ma szankciókat léptetett életbe Moszkva ellen, nem engedi a beutazást több mint 100 orosz magas rangú tisztségviselőnek.

Oroszország áprilistól csaknem a duplájára emelte az Ukrajnának szánt földgáz árát. Kijev szerint Moszkva politikai megfontolásból döntött így. Oroszország viszont azt közölte, hogy Ukrajna 2,2 milliárd dollárral tartozik, és ha nem fizet, akkor kénytelen lesz előre kérni a földgáz árát, és ha Kijev ebbe sem egyezik bele, akkor akár le is állhat az orosz gázexport.

Az Ukrajnának szánt orosz gázkivitel április eleje óta tartó csökkenéséről most egy név nélkül nyilatkozó forrás elmondta: a legfrissebb adat szerint Oroszország szerdán 48,9 millió köbméter földgázt exportált Ukrajnába, hétfőn és kedden egyaránt 65 millió köbmétert, április elsején pedig még 80 millió köbmétert. Ukrajna tavaly összesen 25,8 milliárd köbméter, napi átlagban mintegy 70 millió köbméter orosz földgázt importált.

Oroszország azt közölte, hogy nem kívánja leállítani a gázkivitelt Ukrajnának. Vlagyimir Putyin elnök szerint azonban egy 2009-ben aláírt megállapodás értelmében a Gazpromnak jogában áll előre kérni a földgáz árát Kijevtől. Az orosz államfő hozzátette: ennek bevezetését javasolja az orosz kormány. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna annyi földgázt kap májusban, amennyit előre kifizet áprilisban.

Közben az ukrán biztonsági szolgálat megtiltotta az ukrajnai beutazást több mint száz magas rangú orosz tisztségviselő számára, akik támogatták Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését a Krím félsziget fegyveres elcsatolásáról.

Az Oroszországi Föderáció vezetőinek és az orosz szövetségi tanács (felsőház) tagjainak ukrajnai beutazási tilalmát Olekszandr Briginc, a Haza (Batykivscsina) nevű ukrán párt parlamenti képviselője kérte a krími orosz fegyveres beavatkozás miatt.

Az SZBU döntése értelmében nem léphet be Ukrajnába mások között Szergej Glazjev, az orosz elnök tanácsadója, Vlagyimir Zsirinovszkij, az állami duma (alsóház) elnökhelyettese és Viktor Vodolackij, a duma védelmi bizottságának tagja, Putyin bizalmi embere sem. Ugyanakkor az SZBU úgy véli, korai lenne megtiltani az orosz elnök és a szövetségi tanács összes tagjának ukrajnai beutazását.