A brit Munkáspárt vezetője nem tartja hátránynak a származását.

Nagy-Britannia első zsidó miniszterelnöke szeretne lenni az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője. Ed Miliband, aki jelenleg Izraelben tartózkodik, a Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilapnak kijelentette: kérdezték már tőle, hogy nem tekinti-e hátránynak zsidó származását, és nem tart-e attól, hogy emiatt kisebb valószínűséggel szavaznának rá a brit választók. "Abszolút nem gondolom így", annak ellenére sem, hogy "vannak antiszemita elemek" a brit társadalomban - fogalmazott a legnagyobb baloldali brit parlamenti párt miniszterelnök-jelöltje.

Miliband hozzátette: sem előnynek, sem hátránynak nem tekinti zsidó származását, ugyanakkor reméli, hogy ő lesz Nagy-Britannia első zsidó miniszterelnöke, ha a Munkáspárt megnyeri az egy év múlva esedékes parlamenti választásokat. A Labour támogatottsága jelenleg megelőzi a kormányzó Konzervatív Pártét a közvélemény-kutatási adatok szerint.

Ed Milibandet - aki saját bátyjával, David Miliband volt brit külügyminiszterrel versengett a tisztségért - 2010-ben választották a Munkáspárt vezetőjévé. A Miliband-fivérek szülei az európai - anyai részről a kelet-európai - holokauszt túlélőiként telepedtek le Nagy-Britanniában. A család hatvan tagját, köztük a Miliband-testvérek anyai nagyapját megölték a holokauszt idején.

A mama, a 80 esztendős Marion Kozak a lengyelországi Czestochowában született, és lengyel családok rejtegették őt és édesanyját a náci megszállók elől, amiért David Miliband még külügyminiszterként, hivatalos lengyelországi látogatásán külön köszönetet mondott.

Az 1994-ben elhunyt papa, Ralph Miliband - akit a brit szociológus szakma neves marxista gondolkodóként tart számon - Brüsszelben született, szintén lengyel zsidó emigránsok gyermekeként. A hitleri invázió után apjával együtt gyalog tette meg az utat a belga fővárostól a Csatorna partjáig, és onnan átkeltek Angliába, ahol menedékjogot kaptak.

Nagy-Britanniának már volt zsidó származású miniszterelnöke Benjamin Disraeli személyében, aki a viktoriánus időkben kétszer is betöltötte a kormányfői tisztséget, ám a család már a XIX. század elején áttért az anglikán hitre. Ed Miliband azonban - bár magát ateistaként jellemzi - többször is hangoztatta, hogy rendkívül fontos számára zsidó önazonosságának megőrzése.