Összeül a Biztonsági Tanács az ukrán helyzet miatt

Vágólapra másolva!
Oroszország kérte, hogy az ENSZ vitassa meg a kelet-ukrajnai helyzetet.
Vágólapra másolva!

Az orosz kérésnek eleget téve rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az ukrán helyzetről. Az ülés helyi idő szerint vasárnap este nyolckor kezdődik - magyar idő szerint hétfőn hajnali kettőkor.

A tanácskozás hírét a BT egy névtelenséget kérő diplomatája közölte a Reuters brit hírügynökséggel. Egy másik diplomata az mondta, hogy már jelenleg is folynak tárgyalások Ukrajna részvételével.

Moszkva azért kérte a rendkívüli ülést, mert Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő hétfő reggelig (közép-európai idő szerint 8 óráig) adott haladékot a közigazgatási és egyéb épületeket megszállva tartó kelet-ukrajnai oroszpárti aktivistáknak fegyvereik letételére. Turcsinov vasárnap este, az ukrán tévében elhangzott bejelentése szerint "átfogó terrorizmus ellenes hadműveletet" terveznek az ukrán hadsereg bevetésével a keleti országrészben, ahol szerinte Oroszország szítja a zavargásokat, és "háborút folytat Ukrajna ellen".

Az orosz külügyminisztérium erre reagálva közleményében a Nyugatra hárította a felelősséget egy ukrán belháború megakadályozásáért, mondván, hogy a Nyugatnak "vissza kellene fognia" szövetségeseit az ukrán kormányban.