Rossz helyre ment kétszáz tonna sugárszennyezett víz

Vágólapra másolva!
Tévedésből rossz helyre, a fukusimai erőmű egyik alagsori helyiségébe szivattyúztak csaknem 203 tonna erősen sugárszennyezett vizet – közölte hétfőn a három évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.
Vágólapra másolva!

A vállalat azt állítja, hogy az alagsori helyiség nincs kapcsolatban a talajvíz-elvezető rendszerrel, ezért nem valószínű, hogy a szennyezett víz a környezetbe került. A gyorsvizsgálat során megállapították, hogy az erőmű környéki talajvizekben nem nőtt a sugárzás szintje.

Az erőmű három sérült reaktorába folyamatosan szivattyúzzák a hűtővizet, amely a repedéseken keresztül a reaktor alatti csarnokokba folyik. Onnan kiszivattyúzzák, majd sugármentesítik a vizet. A múlt csütörtök óta azonban eddig ismeretlen okokból működésbe lépett négy pótszivattyú, és ezek nem tartályokba, hanem a sugármentesítésre használt épület alatti helyiségekbe szivattyúzták a vizet, amelynek a sugárszennyezettsége 37 millió becquerel, miközben a megengedett határérték 30 becquerel.

Három évvel ezelőtt, 2011. március 11-én Japánban, a Fukusima prefektúra közelében nagy erejű földrengés történt, szökőár alakult ki, a tenger betört a Fukusima-1 erőmű területére, és működésképtelenné tette három atomreaktor hűtőrendszerét. Ennek következtében a reaktormagok megolvadtak, és jelentős mennyiségű hasadóanyag került a környezetbe, beszennyezve a közeli földeket és a talajvizet.