Egy idegen pár ikergyermekeit hordja a szíve alatt egy lombikbébi-programban részt vevő nő, akinek párjával közös embrióit elcserélték a kezelésüket végző római klinikán.

A tévedés december 4-én történt, amikor négy különböző pár érkezett lombikbébi-kezelésre a római Sandro Pertini kórház mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó speciális részlegébe. Az embriócserét azonban csak jóval később vették észre, amikor az érintett páciens már három hónapos terhes volt.

Az olasz egészségügyi minisztérium a héten jelentette be, hogy vizsgálatot indít az ügyben. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hiba folytán az aznap kezelt többi páciens is elcserélt embriót kapott-e.

Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter szerint a nyomozók azt fogják vizsgálni, hogy a kórház tiszteletben tartotta-e az összes jogi előírást. "A mesterséges megtermékenyítésre vonatkozó előírások nagyon szigorúak, és amennyiben kifogástalanul betartják őket, akkor garantálják a reprodukciós eljárás során használt összes biológiai anyag visszanyomozhatóságát" – mondta Lorenzin.

A római egészségügyi hatóság március 27-én szerzett tudomást a szülők és az embriók közti "genetikai összeférhetetlenségről", és elrendelte az embrióbeültetések felfüggesztését a klinikán. A nyomozás során azt is vizsgálják, hogy a december 4-én kezelt két másik nő esetében is történhetett-e embriócsere.