Timosenko beszélgetne minden ukrán régióval

Vágólapra másolva!
Kerekasztal-megbeszéléseket kezdeményez a kelet-ukrajnai szeparatistákkal kialakult konfliktus feloldása érdekében Julija Timosenko. Ezt a volt ukrán kormányfő és jelenlegi elnökjelölt sajtószolgálata tudatta szombaton.   
Vágólapra másolva!

Timosenko szombaton - a vezető ukrán politikusok közül elsőként - a kelet-ukrajnai tartományokba utazott. Donyecki látogatása alkalmával tett javaslatot olyan kerekasztal-tárgyalások összehívására, amelyeken Ukrajna minden régiója képviseltetné magát.

Az ideiglenes ukrán kormány csütörtökön a feszültség csökkentése érdekében visszavonta a kelet-ukrajnai Donyeck megyéből az oda kivezényelt ukrán kormányerőket és a 15 páncélozott harci járművet, amelyeket előzőleg Moszkva-barát aktivisták és helyi lakosok blokád alá vontak.

Kelet-Ukrajna több városában egyenruhás fegyveresek hetek óta megszállva tartanak kormányzati épületeket, Donyeckben pedig egyoldalúan kikiáltották az úgynevezett "Donyecki Népköztársaságot". Ukrajna föderális állammá való átalakítását követelik, és autonómiát az orosz ajkú területek számára. A szeparatisták nem hajlandóak elhagyni a kormányzati épületeket és leadni fegyvereiket, amire az Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az EU között megkötött csütörtöki genfi megállapodásban felszólították őket.