Michelle Obama az első szegregációs per hatvanadik évfordulója alkalmából beszélne a ballagó középiskolásoknak. A látogatást ellenző 1200 aláíró attól tart, hogy nem lesz elég hely a ballagáson a hozzátartozóknak, és Michelle Obama fogja élvezni a reflektorfényt a diákok helyett.

Kansas fővárosában, Topekában jövő hónapban tartanak egy nagy ballagási ünnepséget, amelyen öt középiskola ballagó diákjai vesznek részt, egy 8000 fős arénában. Eddig úgy tűnt, lesz egy sztárvendég is: Michelle Obama. Néhány szülő és diák viszont jobban örülne, ha a first lady távol maradna a ballagástól – írja a Politico.

Az iskola egyik tanulója, a 18 éves Taylor Gifford online aláírásgyűjtésbe kezdett, amelyben – eddig 1200 aláíróval együtt – arra kéri az iskolák vezetőségét, hogy gondolják át még egyszer, hogy meg akarják-e hívni Michelle Obamát az ünnepségre.

Egyesek attól tartanak, hogy a first lady érkezésével limitálni fogják azt, hogy a diákok hány hozzátartozót hívhatnak meg a rendezvényre. Mások egyszerűen attól tartanak, hogy Michelle Obama átpolitizálja az ünnepséget, és ő fogja élvezni reflektorfényt a diplomázó diákok helyett.

Egy végzős lány azt mondta, hogy ő „ízig-vérig demokrata”, de mégsem szeretné, ha Michelle Obama részt venne a rendezvényen: „nagyon szuper, hogy el szeretne jönni, hogy nálunk beszéljen, csak ez nem tartozik hozzá egy ballagáshoz”.

Michelle Obama a ballagáson az első szegregációs per, a Brown-ügy hatvanadik évfordulója alkalmából mondott volna beszédet. Ez volt az első bírói ítélet, ami alkotmányellenesnek nyilvánította az elkülönített, fehérek és feketék számára fenntartott iskolákat.

A petíció aláírói úgy gondolják, hogy Michelle Obama megtarthatná a beszédet a döntés történelmi emlékhelyén is, ami „csak pár háztömbnyire” van a ballagás helyszínétől.