76 éves korában elhunyt Rubin Hurricane Carter, korábbi amerikai bokszoló, aki korábban 19 évet töltött börtönben egy olyan gyilkosságért, amelyet nem követett el. A bokszoló ügye a 60-as és 70-es években bejárta a világsajtót, miután felütötte a fejét a gyanú, hogy Carter azért kapott börtönbüntetést, mert afroamerikai – írja a brit BBC. 

1966-ban egy New Jersey-i bárban három fehér férfit öltek meg, a gyilkosságért pedig egy 12 fehérből álló esküdtszék elítélt két afroamerikait, egyikük Carter volt. A bokszoló ügyét több híresség is felkarolta. Bob Dylan dalt írt róla, de Muhamad Ali is kiállt a bokszoló, és amellet a meggyőződés mellett, hogy Carter egy koncepciós per áldozata lett.

A bokszolót először 1975-ben kiengedték, majd újra elítélték, végül 1985-ben, 19 éves jogi csatározás után szabadult ki a börtönből. Az ügyében akkor eljáró bíró elismerte, hogy nem a tények, hanem a bőrszín játszotta a legfőbb szerepet a bokszoló 1966-os elítélésekor. Carter életéről a 90-es évek végén film készült Denzel Washingtonnal a főszerepben.