Három oroszbarát aktivista és egy rájuk támadó fegyveres meghalt vasárnap kora reggel egy lövöldözésben a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében - közölte egy helyi tisztségviselő. Az orosz állami tv tudósítója öt halottról tud, háromról az oroszbarát, kettőről a másik oldalon.

A támadás egy ellenőrzőpontnál történt, amelyet oroszbarát aktivisták emeltek Bilbaszivka faluban, néhány kilométerre Szlavjanszk városától, amelyet teljes mértékben az oroszbarát erők ellenőriznek - tette hozzá a helyi tisztségviselő, Vjacseszlav Ponomarjov.

"Négy autó érkezett útzárunkhoz hajnali egy óra tájban. Ellenőrizni akartuk őket, erre automata fegyverekből tüzet nyitottak ránk - mondta az AFP hírügynökségnek egy húszéves oroszbarát aktivista.

„A támadók körülbelül húszan voltak. Gyorsan erősítés érkezett ellenőrzőpontunkhoz, és a támadók távoztak. Nem tudom, volt-e halottjuk, de ha igen, akkor magukkal vitték” – mondta a férfi. Hozzátette: nekik három halottjuk és négy sebesültjük volt.

Szlovjanszkban a városháza, a rendőrség és a titkosszolgálat központja helyi oroszbarát aktivisták kezébe került. Őket önvédelmi csoportoknak nevezett fegyveresek támogatják, de Kijev és a nyugatiak szerint ezek az orosz hadsereg különleges elit egységei. A kijevi kormány a múlt héten indított műveletet az oroszbarát erők lefegyverzésére.