További négy letartóztatás a dél-koreai kompbaleset miatt

Vágólapra másolva!
Pak Gun Hje dél-koreai elnök szerint a kormány katasztrófa utáni intézkedéseivel komoly gondok voltak, és azt mondta, teljes körű felelősségre vonják a tetteseket.
Vágólapra másolva!

Hevesen bírálta hétfőn az elsüllyedt dél-koreai komp kapitányának és legénysége néhány tagjának viselkedését Pak Gun Hje dél-koreai elnök, aki szerint a több száz utas és a hajó sorsára hagyása gyilkossággal ér fel.

A koreai kormányülésen Pak ígéretet tett az ügy kivizsgálására és a vétkesek teljes körű felelősségre vonására, ugyanakkor elismerte, hogy komoly gondok voltak a közvetlenül a katasztrófa után tett kormányzati intézkedésekkel.

A kapitány és a legénység néhány tagjának viselkedését "érthetetlennek és gyilkossághoz hasonlónak" nevezte Pak, és kijelentette, hogy azt nem lehet és nem is szabad eltűrni.

A kompbaleset ügyében eljáró hatóság pénteken letartóztatási parancsot adott ki a hajó kapitánya és a legénység két tagja ellen. Hétfőn a hatóságok őrizetbe vették a legénység további tagjait, három tisztet és egy gépszerelőt. Gondatlansággal, a mentéssel és a segélynyújtással kapcsolatos szabályok megsértésével vádolják őket.

A mentők közben újabb holttestet találtak, így a halálos áldozatok hivatalos száma 64-re emelkedett. Kétszáznegyven utast még mindig nem találnak. A katasztrófát több mint 170-en élték túl.

A katasztrófa okát még mindig nem tudták kideríteni. Egy feltevés szerint a komp túlságosan éles és gyors fordulót vett, emiatt felborult és elsüllyedt. A gyanú szerint a kapitány egy kevésbé tapasztalt tengerészre bízta a hajó irányítását, és ráadásul felügyelet nélkül magára hagyta a hajóhídon.