Karatésként világbajnok lett, az USA-ban elvégezte a harmadik legkeményebb rendőr-akadémiát, azóta Amerika drogközpontjában rendőrként dolgozik. Most országos hír lett a tengerentúlon abból, hogy saját pénzéből reggeliztetett meg hajléktalanokat. Nádas Tamás 14 éve él az USA-ban, saját elmondása szerint régi szokása a jótékonykodás.

Nádas Tamás magyar származású amerikai rendőr a múlt héten, csütörtökön délelőtt belenézett egy hajléktalan szemébe, és olyat tett, amiből országos hír lett az Egyesült Államokban. A 2000-ig Magyarországon élő, majd a tengerentúlra költöző Európa- és világbajnok karatés az Új-Mexikó államban lévő Albuquerque-ben dolgozik, és éppen kötelező túlórájára készült egy helyi menhelynél. „Reggel 9.30-ra kellett mennem, de elment az áram, így nem tudtak étellel, itallal sem szolgálni a lakóknak, az asztalokat sem tették fel, mondták, hogy inkább menjek haza. Beszóltam a rendőrségre is, hogy el kell mennem, már nincs mire biztosítani a helyiséget, ki is jelentkeztem” – mesélte az Origónak Nádas.

Nádas TamásForrás: Nádas Tamás

Sokszor vigyázott már a rendre a menhelyen, több odajáró hajléktalant ismert. „Ha megyek, automatikusan kérdezgetnek, hogy hogy vagyok. Én meg persze visszakérdezek, mert tényleg kíváncsi vagyok rájuk. Ráadásul, ha probléma van az utcán, minket küldenek oda, és csak előnyöm származhat abból, ha ismerem őket” – mondta. Az áramszünet miatt hivatalosan nem volt őrjáratban, amikor megpillantotta a teljesen elkenődve ülő lengyel férfit, aminek a hatására gondolt egyet, és elindult egy McDonald’sba, ahonnan húsz adag reggelivel tért vissza.    

A spontán ételosztásról fényképeket készített a menhely egyik igazgatója, és a képek hamarosan a Facebookon kötöttek ki. „A hírvadászok rögtön levadászták. Közben egy kollégámnak elmeséltem az egészet ebéd közben, ő meg elmondta a vezetőségnek, és egy óra múlva már hívtak. Elkezdtek hívogatni ismerősök, újságírók, tévériporterek, délután már három kamera előtt kellett beszélni a történtekről” – magyarázta Nádas. Az egyik legnagyobb amerikai csatorna, az NBC is leadott egy riportot a történtekről, az egyik helyi tévé beszámolóját pedig itt nézheti meg.

A Facebookon rengeteg üzenetet kapott, gratuláltak neki a polgármesteri hivatalból, és írt neki a magyar főkonzulátus egyik munkatársa is. „Lassan azért remélem, kezd lecsengeni az egész, mert elsősorban azért karatés és rendőr vagyok” – mondta. 

A 14 éve az USA-ban élő korábbi karatebajnok elmondása szerint rendszeresen jótékonykodik, 2005 óta a feleségével minden karácsonykor szétosztanak 100 dollárt. Volt, hogy ételt, italt vettek hajléktalanoknak, volt, hogy egyszerűen csak a piros lámpánál kéregetőknek osztották szét.

Nádas Tamás egy rendőrautóvalForrás: Nádas Tamás

Albuquerque egyébként Nádas szerint kifejezetten durva helynek számít. A helyi rendőr-akadémia, amelyet ő is elvégzett, a harmadik legkeményebb az országban. Nádas az Origónak a várost az USA drogközpontjaként említette. Rengeteg utcai lövöldözés van, nemrég épp az ő csapatuk lőtt le egy hajléktalant, „akit nem kellett volna”, mondta.

De nem csak ez okozott feszültséget a közelmúltban a helyi hatóságok és a hajléktalanok között. Nádas jótékonykodása előtt néhány nappal éppen azért fizetett a rendőrség 100 ezer dollár kártérítést, mert hajléktalanoknak ételt osztó embereket állítottak elő. Nádas szerint azonban az ő ügyében semmilyen probléma nem merült fel, azt mondta, teljesen legálisan adta oda a reggeliket a hajléktalanoknak.