Egymillió zarándok, hatezer pap, négymillió palack víz, 980 vegyi WC – a szervezés számait tekintve is rendkívüli esemény lesz a vasárnapi szentté avatás Rómában. A római szállodaszobák ára 250 százalékkal drágult az utóbbi héten.

Nemcsak egyházi jelentőségénél fogva, hanem a résztvevők és a szervezés számait tekintve is rendkívüli esemény lesz XXIII. János és II. János Pál vasárnapi szentté avatása. 800 ezer - 1 millió zarándokot várnak vasárnap Rómába a szentté avatásra. Ezekből mintegy 250 ezren férnek majd be a Szent Péter térre, a tér és az Angyalvár közötti területre és a Vatikán környéki többi utcába. Mintegy ezer lesz közöttük a magyar zarándok.

Lengyelországból 300 ezer hívőt várnak. Összesen 5000 autóbusz érkezik egész Európából. A tömegben 1,2 millió szentképet osztanak ki XXIII. János és II. János Pál arcképével, a szentté avatási szentmise 150 ezer példányban nyomtatott szövegét és 4 millió palack vizet.

A Szent Péter téren mintegy hatezer pap lesz jelen és ugyanekkora lesz a több mint kilencven hivatalos állami delegáció összlétszáma is. 150 bíboros, 70 diakónus és több mint 800 áldoztató pap lesz a misén, valamint 24 uralkodó és államfő.

Rómában 14 óriás vetítőn egyenesben közvetítik a szentmisét. Az egyik ilyen a Colosseum oldalán lóg. Kivetítő áll már a római Leonardo Da Vinci repülőtéren és a milánói dóm terén is, valamint számos más olasz város és település terein. A szentté avatást az egész világon 2,5 milliárdan követik majd. 500 olasz és külföldi moziteremben is egyenesben közvetítik az eseményt.

A zarándokok biztonságát az olasz hatóságok közel 10 ezer tagja felügyeli. Közöttük 3000 rendőr, csendőr, pénzügyőr van, és a polgári védelem több mint 2500 tagja. 16 egészségügyi pont működik szombattól a Vatikánnál és Róma központjában, valamint 80 úgynevezett elsősegély csapat. 77 mentőautó áll készenlétben és egy tábori kórházat is felállítanak a Vatikánhoz közel. 5 "mama-ponton" várják a kisgyermekkel érkező édesanyákat. A római köztisztasági hivatal (Ama) ezer dolgozója tisztítja az utcákat a mise előtt és után. 980 vegyi vécét állítottak fel. A szentté avatás napjaira érvényes G-evento (Nagy esemény) nevű parkolókártya 50 euróba kerül. A római szállodaszobák ára 250 százalékkal drágult az utóbbi héten.

Megy az üzlet

Róma utcáit elárasztották a pápák arcképével díszített ajándéktárgyak. A rózsafüzérek, bögrék, öngyújtók, pólók, tollak ára a vásárlók nemzetiségétől is függ. Az olaszok alkudoznak és a végén kevesebbet fizetnek, a külföldi zarándokoktól és turistáktól az árusok eleve többet kérnek. II. János Pál tenyérben elférő szobrának ára 13 és 35 euró között változik. A pápák arcképével díszített bevásárlószatyor néhány euró. Nem hiányzik a pápás puzzle és a II. János Pál életét végigkísérő kártyajáték sem.

A szentté avatásra árult műanyag rózsafüzér (a pápák arcképével a tasakján) egy euróba kerül. Tizenkét rózsafüzért 10 euróért kínálnak a Szent Péter tér felé vezető római utcákon. A XXIII. János és II. János Pál arcképével vagy alakjával díszített kisebb-nagyobb tárgyak azonban az egész városban kaphatók a Colosseumtól a Trevi-kútig.

A legnagyobb kereslet a rózsafüzérek, mágnesek és medálok iránt van, talán alacsony áruk miatt, amely 50 cent és 2 euró között mozog. A gazdasági válság a szentté avatáson is befolyásolja a vásárlási kedvet - állítják az olasz, de többnyire pakisztáni és Sri-Lanka-i szuvenírárusok, akik az olasz tulajdonú ajándékboltokban és utcai standokon dolgoznak.

A legnagyobb kereskedelmi sikere azonban jelenleg a Ferenc pápával díszített tárgyaknak van. Ezért számos szuveníren a jelenlegi és a két néhai pápa együtt szerepel. Egy hűtőmágnes Ferenc pápa, XXIII. János és II. János Pál hármas arcképével 2 euró. Három ugyanilyen mágnes 5 euró. A római kereskedők nem titkolják, hogy Ferenc pápa tavalyi megválasztása óta nagyon jól megy az üzlet, "ezt a pápát mindenki szereti és keresi" - hangoztatták. A szentté avatás előtt két nappal a Szent Péter téren szüleikkel sétáló gyerekek kezében is Ferenc pápával díszített vatikáni fehér-sárga zászlócska lobog. Egy eurót kérnek érte, egy sarokkal arrébb már két eurót.