Orosz-ukrán izmozás az elrabolt EBESZ-esek ügyében

Vágólapra másolva!
Moszkva: Mindent megteszünk, hogy kiszabaduljanak. Kijev: Az oroszok benne voltak az elrablásban.
Vágólapra másolva!

Oroszország mindent megtesz az EBESZ katonai megfigyelőinek kiszabadításáért - közölte szombaton Andrej Kelin, a bécsi székhelyű szervezet oroszországi képviselője. A szakadárok ugyanakkor közölték, hogy kémeknek tartják a megfigyelőket, és egyelőre nem engedik őket szabadon.

Andrej Kelin leszögezte, hogy a Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett megfigyelőket mihamarabb ki kell szabadítani, és Oroszország EBESZ-tagországként ennek érdekében minden tőle telhetőt megtesz. Azt mondta, Oroszország nem ismeri az eset körülményeit, de más EBESZ-tagországokhoz hasonlón nyugtalankodik a történtek miatt, mert amennyiben valóban elfogták a megfigyelőket, az nem járul hozzá a feszültség oldásához és a konfliktus rendezéséhez a térségben.

"Amennyire értjük a sajtóból, a megfigyelők tegnap merész utat tettek az övezetbe, ahol pattanásig feszült a helyzet, és Donyeck megye lakói arra számítanak, hogy bármelyik pillanatban megkezdődhet a katonai művelet a békés tüntetők ellen" - mondta az EBESZ-képviselő. Kelin felhívta a figyelmet arra, hogy a fegyvertelen katonai megfigyelők biztonságáért azok felelősek, akik meghívták őket, vagyis az ukrán hatóságok.

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő viszont bűncselekménynek nevezte a megfigyelők elfogását, és azt mondta, hogy ez nem történhetett meg a moszkvai vezetők engedélye vagy közvetlen parancsa nélkül. Turcsinov szerint Oroszország hangolja össze azoknak a terroristáknak a tevékenységét - és demonstratívan támogatja őket -, akik fegyverrel a kezükben épületeket szállnak meg, túszokat ejtenek és gyilkosságokra vetemednek - közölte a kijevi politikus.

A katonai megfigyelőket péntek délután fogták el a Donyeck megyei Szlovjanszk szakadárjai. A tucatnyi katonai megfigyelő között német, cseh, lengyel és dán tisztek vannak. Németország és más városok is követelték a megfigyelők azonnali elengedését.

Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk önjelölt szakadár polgármestere szombati sajtótájékoztatóján közölte: egyelőre nem engedik szabadon a katonai megfigyelőket, mert kémeknek tartják őket. Ponomarjov szerint a föderalizáció hívei állították meg a buszukat egy őrhelynél. A járműben 12-en utaztak, és közülük négyen gyaníthatóan ukrán tisztek - mondta Ponomarjov, aki szerint Szlovjanszk katonai térképei voltak náluk megjelölt őrhelyekkel, lőszereket is találtak náluk, illetve dögcéduláik is voltak.

Denisz Pusilin, aki a "Donyecki Népköztársaság" ideiglenes kormányának vezetőjének tartja magát, azt mondta, a felkelők azzal gyanúsítják a katonai megfigyelőket, hogy a NATO-nak kémkedtek. Pusilin felhívta a figyelmet arra, hogy a küldöttségben az ukrán hadsereg vezérkarának tisztjei is voltak, és a lázadók a letartóztatott foglyaikra, például Pavel Gubarjevre, Donyeck megye letartóztatott "népi kormányzójára" akarják kicserélni.