Bezúdult a tömeg a Vatikánba

A szentté avatásra érkező százezrek befutottak a Szent péter térre.
Faithful gather to attend the canonisation mass of Popes John XXIII and John Paul II at St Peter's square on April 27, 2014 at the Vatican. Catholics from around the world gathered in Rome on Sunday for a mass presided by Pope Francis to confer sainthood on John Paul II and John XXIII -- two influential popes who helped shape 20th century history. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Vágólapra másolva!
Pillanatok alatt ellepték a vatikáni Szent Péter teret azok a zarándokok, akik XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatására érkeztek Rómába. Szombat este kiküldték onnan őket, most futva mentek vissza a térre. A hangulatot jól jellemzi, hogy az MTI tudósítóját felemelték, és kézről kézre adva juttatták el posztjáig.
Vágólapra másolva!

A XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatására Rómába érkezett zarándokok vasárnap hajnalra teljesen elfoglalták a Szent Péter térre vezető utcákat. A térről szombat este kiküldték őket biztonsági okokból. A kordonoknál felgyülemlett tömeg kora hajnalban azt kiabálta, hogy engedjék be őket. Tapssal, imával és énekkel adtak nyomatékot követelésüknek, hogy nyissák ki a kapukat.

Amikor ez megtörtént, olaszok, lengyelek, franciák, magyarok és a világ minden részéből érkezett zarándokok futva indultak el a térre, apácák és hátizsákos fiatalok siettek egymás mellett. Hatalmas tömeg zúdult a térre, a kordonoknál álló rendőrök csoportokban igyekeztek átengedni őket, de a tömeg néha erősebbnek bizonyult. Az újságírókat is elsodorta a tömeg, az MTI tudósítóját a zarándokok felemelték, és kézről kézre adva juttatták el posztjáig.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Hét órára megtelt a tér zarándokokkal, kilenc óra előtt már a Szent Péter tértől az Angyalvárig haladó sugárút is zsúfolásig megtelt emberekkel. A tömeg megtöltötte a Vatikán környező utcákat és a közeli Tevere folyó partját is.

Sokan az Angyalvár előtti téren éjszakáztak hálózsákokban. Az olasz polgári védelem emberei vizet osztanak, a kerekes székes zarándokokat a térnek az oltár közeli részébe segítik. Az internet- és mobilszolgáltatás a Vatikán egész környékén akadozik a telítettség miatt.

A vasárnapi kettős szentté avatáson a Szent Péter téren a vatikáni biztonsági szolgálat 150 embere és 100 svájci gárdista felügyeli Ferenc pápa, 150 bíboros, közel ezer püspök és további 6000 pap, valamint több mint 90 állami delegáció biztonságát. Segítséget nyújtanak a vatikáni tűzoltóság, a Szent Péter-bazilikában és a Vatikáni Múzeumokban szolgáló őrök és a vatikáni biztonsági erők volt tagjai is.

Így lesznek szentek

Ferenc pápa vasárnap tíz órától mutatja be a római Szent Péter téren XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatási miséjét, amelyen XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vesz. A mise során zajlik a kanonizáció rítusa, amelynek során Ferenc pápa latinul elmondja a szentté avatás formuláját. Bemutatják és az oltárhoz viszik XXIII. János és II. János Pál pápák ereklyetartóit. A szertartáson jelen lesz Marie Pierre-Simon Normand francia szerzetesnő és Floribeth Mora Díaz Costa Rica-i asszony, akiket a II. János Pálhoz intézett ima gyógyított meg.

A szentté avatáson több mint kilencven állami delegáció vesz részt. Az Áder János köztársasági elnök vezette magyar delegációban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli a magyar kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök magánemberként zarándokolt Rómába. Ortodox, muzulmán és zsidó küldöttség is részt vesznek a szentté avatáson.