Pillanatok alatt ellepték a vatikáni Szent Péter teret azok a zarándokok, akik XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatására érkeztek Rómába. Szombat este kiküldték onnan őket, most futva mentek vissza a térre. A hangulatot jól jellemzi, hogy az MTI tudósítóját felemelték, és kézről kézre adva juttatták el posztjáig.

A XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatására Rómába érkezett zarándokok vasárnap hajnalra teljesen elfoglalták a Szent Péter térre vezető utcákat. A térről szombat este kiküldték őket biztonsági okokból. A kordonoknál felgyülemlett tömeg kora hajnalban azt kiabálta, hogy engedjék be őket. Tapssal, imával és énekkel adtak nyomatékot követelésüknek, hogy nyissák ki a kapukat.

Amikor ez megtörtént, olaszok, lengyelek, franciák, magyarok és a világ minden részéből érkezett zarándokok futva indultak el a térre, apácák és hátizsákos fiatalok siettek egymás mellett. Hatalmas tömeg zúdult a térre, a kordonoknál álló rendőrök csoportokban igyekeztek átengedni őket, de a tömeg néha erősebbnek bizonyult. Az újságírókat is elsodorta a tömeg, az MTI tudósítóját a zarándokok felemelték, és kézről kézre adva juttatták el posztjáig.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Hét órára megtelt a tér zarándokokkal, kilenc óra előtt már a Szent Péter tértől az Angyalvárig haladó sugárút is zsúfolásig megtelt emberekkel. A tömeg megtöltötte a Vatikán környező utcákat és a közeli Tevere folyó partját is.

Sokan az Angyalvár előtti téren éjszakáztak hálózsákokban. Az olasz polgári védelem emberei vizet osztanak, a kerekes székes zarándokokat a térnek az oltár közeli részébe segítik. Az internet- és mobilszolgáltatás a Vatikán egész környékén akadozik a telítettség miatt.

A vasárnapi kettős szentté  avatáson a Szent Péter téren a vatikáni biztonsági szolgálat 150 embere és 100 svájci gárdista felügyeli Ferenc pápa, 150 bíboros, közel ezer püspök és további 6000 pap, valamint több mint 90 állami delegáció biztonságát. Segítséget nyújtanak a vatikáni tűzoltóság, a Szent Péter-bazilikában és a Vatikáni Múzeumokban szolgáló őrök és a vatikáni biztonsági erők volt tagjai is.

Így lesznek szentek

Ferenc pápa vasárnap tíz órától mutatja  be a római Szent Péter téren XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatási miséjét, amelyen XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vesz. A mise során zajlik a kanonizáció rítusa, amelynek során Ferenc pápa latinul elmondja a szentté avatás formuláját. Bemutatják és az oltárhoz viszik XXIII. János és II. János Pál pápák ereklyetartóit. A szertartáson jelen lesz Marie Pierre-Simon Normand francia szerzetesnő és Floribeth Mora Díaz Costa Rica-i asszony, akiket a II. János Pálhoz intézett ima gyógyított meg.

A szentté avatáson több mint  kilencven állami delegáció vesz részt. Az Áder János köztársasági elnök vezette magyar delegációban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli a magyar kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök magánemberként zarándokolt Rómába. Ortodox, muzulmán és zsidó küldöttség is részt vesznek a szentté avatáson.