A palesztin elnök a legszörnyűbb bűnnek nevezte a holokausztot

Vágólapra másolva!
Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli holokauszt-emléknap előtt a modern történelem legszörnyűbb bűntettének nevezte a holokausztot - közölte az izraeli közszolgálati rádió. Ez az első alkalom, hogy egy palesztin elnök ilyen tartalmú kijelentést tett. Abbástz korrában ráadásul holokauszttagadással vádolták.
Vágólapra másolva!

Mahmúd Abbász palesztin elnök a már vasárnap este elkezdődő izraeli holokauszt-emléknapra arab és héber nyelven adta ki különleges üzenetét, amelyet a Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a WAFA honlapján tett közzé. Ő az első palesztin elnök, aki ilyen tartalmú kijelentést tett. Egyben rokonszenvét fejezte ki "a nácik által megölt áldozatok családjai és az ártatlan emberek, köztük a zsidók és mások iránt".

"A holokauszt az etnikai megkülönböztetés és a rasszizmus gondolatát jeleníti meg, amit a palesztinok erősen elutasítanak, és ami ellen síkra szállnak" - áll a palesztin elnök üzenetében. Felszólította a nemzetközi közösséget: mindent kövessen el a rasszizmus és az igazságtalanság elleni harcban, hogy igazságot és méltányosságot hozzon az elnyomottaknak, bárhol élnek is.

"A palesztin nép igazságtalanság, elnyomás és a szabadság megtagadása miatt szenved, mi követeljük elsőként az igazságtalanság és a rasszizmus megszüntetését, amely bűnöknek népünk a szenvedő alanya - írta Abbász. - Ebből az alkalomból felszólítjuk az izraeli kormányt, hogy ragadja meg az alkalmat egy igazságos és átfogó, kétállami megoldáson alapuló béke megkötésére a térségben, amelynek alapján Izrael és a palesztinok egymás mellett békében és biztonságban élnének."

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormány szokásos vasárnapi ülésének kezdetén elutasítóan válaszolt a palesztin elnök szavaira. Netanjahu szerint a nemzetközi közvéleményt megcélzó üzenetek deklarálása helyett Abbásznak a Hamásszal kötött szövetség és az Izraellel kötött valódi béke között kellene választania.

Korábban az izraeli vezetők a moszkvai egyetemen írt doktori dolgozata alapján többször vádolták holokauszttagadással a palesztin elnököt, mivel Abbász dolgozatában a cionista mozgalomnak és a náciknak a holokauszt előtti együttműködését taglalta. Később visszavonta egykori tanait, az utóbbi években adott interjúiban tiltakozott a holokauszttagadás vádja ellen, és elismerte, hogy a második világháborúban hatmillió zsidót öltek meg a nácik és szövetségeseik.