Az úgynevezett kanonizációs formula felolvasásával Ferenc pápa vasárnap Rómában szentté nyilvánította XXIII. János és II. János Pál pápát. Ez az első eset, hogy egyszerre két pápát avattak szentté. A vatikáni rendőrség szerint 800 ezren vettek részt a szertartáson.

Ferenc pápa vasárnap tíz órakor kezdte a római Szent Péter téren XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatási miséjét, amelyen XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vesz.

A szentté avatási rítust a szertartás elején tartották: Angelo Amato bíboros, a Szentté avatási kongregáció prefektusa a posztulátorok kíséretében a pápa elé járult, és egymás után háromszor kérte Boldog XXIII. János és II. János Pál szentté avatását. Az egyházfő minden egyes kérelemre válaszolt, a harmadszori kérelem után pedig elmondta a szentté avatás ünnepélyes formuláját.

Százezrek jöttek el a szertartásra (Kattintson a galériáért!)Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A tömeg óriási üdvrivalgással fogadta a szertartásra a Szent Péter-bazilikából kivonuló Ferenc pápát, majd a néhai egyházfőknek, különösképpen II. János Pál pápának a kivetítőkön feltűnő képmását.

Ferenc pápa szerint "bátor ember" volt a szentté avatott két pápa, mert nem féltek szembenézni az ember szenvedésével és sebeivel, ezáltal tanúbizonyságát adva az egyháznak és a világnak Isten jóságáról és könyörületességéről. "Az új szentek a XX. század papjai, püspökei és pápái voltak. Ismerték a század tragédiáit, de nem hagyták, hogy azok maguk alá gyűrjék őket, erősebb volt bennük Isten, a hit az ember megváltójában és a történelem urában, Jézus Krisztusban; erősebb volt bennük Isten irgalmassága" - mondta a szentté avatási rítust követő homíliájában a katolikus egyházfő.

Százezrek a helyszínen

A szertartáson jelen volt Marie Pierre-Simon Normand francia szerzetesnő és Floribeth Mora Díaz Costa Rica-i asszony, akiket a II. János Pálhoz intézett ima gyógyított meg.

A szentté avatáson több mint  kilencven állami delegáció vett részt. Az Áder János köztársasági elnök vezette magyar delegációban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte a magyar kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök magánemberként zarándokolt Rómába. Ortodox, muzulmán és zsidó küldöttség is részt vettek a szentté avatáson.

A szertartást százezrek követték a helyszínen. A vatikáni rendőrség becslési szerint 800 ezren vettek részt a szentté avatáson. Hét órára megtelt a tér zarándokokkal, kilenc óra előtt már a Szent Péter tértől az Angyalvárig haladó sugárút is zsúfolásig megtelt emberekkel. A tömeg megtöltötte a Vatikán környező utcákat és a közeli Tevere folyó partját is.

Így várták a szertartást

A vasárnapi kettős szentté  avatáson a Szent Péter téren a vatikáni biztonsági szolgálat 150 embere és 100 svájci gárdista felügyeli Ferenc pápa, 150 bíboros, közel ezer püspök és további 6000 pap, valamint több mint 90 állami delegáció biztonságát. Segítséget nyújtanak a vatikáni tűzoltóság, a Szent Péter-bazilikában és a Vatikáni Múzeumokban szolgáló őrök és a vatikáni biztonsági erők volt tagjai is.