Szentté avatták XXIII. János és II. János Pál pápát

Szentté avatták XXIII. Jánost és II. János Pált
General view of the crowd gathered on St Peter's square during the canonisation mass of Popes John XXIII and John Paul II at the Vatican on April 27, 2014. Catholics from around the world gathered in Rome on Sunday for a mass presided by Pope Francis to confer sainthood on John Paul II and John XXIII -- two influential popes who helped shape 20th century history. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Vágólapra másolva!
Az úgynevezett kanonizációs formula felolvasásával Ferenc pápa vasárnap Rómában szentté nyilvánította XXIII. János és II. János Pál pápát. Ez az első eset, hogy egyszerre két pápát avattak szentté. A vatikáni rendőrség szerint 800 ezren vettek részt a szertartáson.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa vasárnap tíz órakor kezdte a római Szent Péter téren XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatási miséjét, amelyen XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vesz.

A szentté avatási rítust a szertartás elején tartották: Angelo Amato bíboros, a Szentté avatási kongregáció prefektusa a posztulátorok kíséretében a pápa elé járult, és egymás után háromszor kérte Boldog XXIII. János és II. János Pál szentté avatását. Az egyházfő minden egyes kérelemre válaszolt, a harmadszori kérelem után pedig elmondta a szentté avatás ünnepélyes formuláját.

Százezrek jöttek el a szertartásra (Kattintson a galériáért!) Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A tömeg óriási üdvrivalgással fogadta a szertartásra a Szent Péter-bazilikából kivonuló Ferenc pápát, majd a néhai egyházfőknek, különösképpen II. János Pál pápának a kivetítőkön feltűnő képmását.

Ferenc pápa szerint "bátor ember" volt a szentté avatott két pápa, mert nem féltek szembenézni az ember szenvedésével és sebeivel, ezáltal tanúbizonyságát adva az egyháznak és a világnak Isten jóságáról és könyörületességéről. "Az új szentek a XX. század papjai, püspökei és pápái voltak. Ismerték a század tragédiáit, de nem hagyták, hogy azok maguk alá gyűrjék őket, erősebb volt bennük Isten, a hit az ember megváltójában és a történelem urában, Jézus Krisztusban; erősebb volt bennük Isten irgalmassága" - mondta a szentté avatási rítust követő homíliájában a katolikus egyházfő.

Százezrek a helyszínen

A szertartáson jelen volt Marie Pierre-Simon Normand francia szerzetesnő és Floribeth Mora Díaz Costa Rica-i asszony, akiket a II. János Pálhoz intézett ima gyógyított meg.

A szentté avatáson több mint kilencven állami delegáció vett részt. Az Áder János köztársasági elnök vezette magyar delegációban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte a magyar kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök magánemberként zarándokolt Rómába. Ortodox, muzulmán és zsidó küldöttség is részt vettek a szentté avatáson.

A szertartást százezrek követték a helyszínen. A vatikáni rendőrség becslési szerint 800 ezren vettek részt a szentté avatáson. Hét órára megtelt a tér zarándokokkal, kilenc óra előtt már a Szent Péter tértől az Angyalvárig haladó sugárút is zsúfolásig megtelt emberekkel. A tömeg megtöltötte a Vatikán környező utcákat és a közeli Tevere folyó partját is.

Így várták a szertartást

A vasárnapi kettős szentté avatáson a Szent Péter téren a vatikáni biztonsági szolgálat 150 embere és 100 svájci gárdista felügyeli Ferenc pápa, 150 bíboros, közel ezer püspök és további 6000 pap, valamint több mint 90 állami delegáció biztonságát. Segítséget nyújtanak a vatikáni tűzoltóság, a Szent Péter-bazilikában és a Vatikáni Múzeumokban szolgáló őrök és a vatikáni biztonsági erők volt tagjai is.