Már nemcsak Ukrajna a tét. Hanem Putyin állítólagos vagyona is

vlagyimir putyin, oroszország, gunvor oil, olaj, illusztráció
Vágólapra másolva!
Épphogy csak megmenekült az amerikai szankcióktól a Gunvor nevű befolyásos olajcég, amelyet az amerikaiak az orosz elnök érdekeltségének tartanak. Mi is ez a vállalat, és mi köze van Putyinhoz?
Vágólapra másolva!

Gunvor – skandináv női név, az ónorvég Gunnvörből származik, jelentése körülbelül ez: háborúban óvatos.

Bár az, hogy 1997-es megalapításakor miért pont e mellett a név mellett döntött a két alapító – egy olajiparban befutott svéd és egy orosz üzletember – nem tudni, de a ciprusi bejegyzésű Gunvor Group Ltd. nevének jelentése kísértetiesen összecseng az Ukrajna miatti orosz–amerikai adok-kapok fejleményeivel, pláne, hogy ebben a társaságnak is fontos szerepe van.

A Gunvor ugyanis kis híján az Oroszország elleni gazdasági szankciók alá került. A most hétfőn bevezetett, Putyin elnök belső köreit érintő amerikai gazdasági büntetőlépések értelmében az összes érintetthez köthető (itt a márciusi lista, itt pedig a hétfői) cégnek lehetetlen lesz dollárban üzletelnie, mivel blokkolják az összes amerikai bankokon keresztül indított átutalásukat. Azok pedig, akik a feketelistára került személyekkel vagy az ő tulajdonukban lévő cégekkel mernek üzletelni, súlyos bírságnak néznek elébe.

A lépéseknek már meg is van az eredményük: a külföldi tőke áramlik kifelé Oroszországból, az IMF idénre alig 1,3 százalékos növekedést jósol az orosz gazdaságnak (maga az orosz pénzügyminiszter ennél is tovább megy: nullára számít), az országot le is minősítették.

Hogy úszta meg?

A Gunvor alapító-tulajdonosok egyike ugyanis, az orosz–finn Gennagyij Tyimcsenko maga is rákerült az amerikaiak listájára. Tyimcsenkóról régóta pletykálják, hogy jóban van az orosz elnökkel, a cégről pedig azt, hogy valójában Putyin elnök személyes anyagi érdekeltségébe tartozik.

Gennagyij Tyimcsenko a Gunvor orosz olajkereskedő cég társtulajdonosa Forrás: RIA Novosti/Alexei Danichev

A cég azonban megúszta, Tyimcsenko a Newsweek szerint egy nappal a lista nyilvánosságra hozatala előtt eladta 43,59 százalékos részesedését tulajdonostársának, a svéd állampolgárságú Torbjörn Törnqvistnek. Azt állítják, nem kaptak fülest, csak ráéreztek a krími feszültség miatt várható szankciókra. Ha ezt nem teszik meg, akkor a szankció kissé átrendezte volna a világ nyersolajpiacát, amelynek a társaság – 91 milliárd dolláros tavalyi bevételével – a negyedik legjelentősebb szereplője.

Törnquist és Tyimcsenko, valamint maga a Gunvor cég korábban egyaránt tagadta, hogy a társaságban benne lenne Putyin is, ennek ellenére az amerikaiak magabiztosan állítják, hogy az orosz elnöknek van érdekeltsége a társaságban, és feltehetően hozzáférése is a cég vagyonához. Konkrét bizonyítékot nem tettek közzé ennek alátámasztására.

Hogyan kapcsolódik ide Putyin?

Pedig a New York Times amerikai lap szerint 2007-ben készült egy CIA-jelentés, amelyben Putyin vagyonát térképezték fel, de ezt soha nem hozták nyilvánosságra. A jelentést ismerők szerint ugyanakkor ebben nagyjából az szerepel, amiről 2007-ben beszélt Sztanyiszlav Belkovszkij orosz politikai elemző. Ő 40 milliárd dollárra taksálta Putyin vagyonát, és megjegyezte, hogy az orosz elnök több cég mellett a Gunvorban is rendelkezett részesedéssel, egészen pontosan a cég 75 százalékát birtokolta.

Putyin egy olajfúrótornyot látogat meg a Kaszpi-tengeren Forrás: RIA Novosti/Alexsey Druginyn

Amikor Putyin és Tyimcsenko közeli kapcsolatát feszegetik, általában előkerül egy szentpétervári dzsúdóklub, amelyet állítólag közösen alapítottak, és ahol rendszeresen találkoztak, illetve egy 1990-es évek elején történt, vitatott barterüzlet – nyersanyagokat (olaj, fa.. stb.) élelmiszerért – főszereplője, a Golden Gate nevű társaság.

Ebben a Financial Times egy 2008-as cikke szerint mindketten érdekeltek voltak, bár Tyimcsenko utóbb helyesbítést ért el a lapnál: a társaság tulajdonosai között valójában csak az őt akkor foglalkoztató állami olajkereskedelmi társaság, illetve Putyin akkori munkahelye, a szentpétervári önkormányzat volt megtalálható. Az üzletember tagadja a közvetlen üzleti és személyes kapcsolatokat Putyinnal. Az azonban biztos, hogy a Gunvor akkor kezdett látványosan feltörni, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök elkezdte kiszorítani az orosz olajkereskedelemből a Mihail Hodorkovszkij vezette Jukoszt.

De mivel is foglalkozik a Gunvor?

Olajkereskedelemmel. Egészen pontosan orosz olajat árul külföldön, bár az utóbbi években jelentősen bővítették a tevékenységüket egyéb olajkereskedelemmel kapcsolatos szolgáltatásokkal, különböző más energiahordozókkal, illetve kitermeléssel is. Vannak

Orosz olajtanker Alaszka közelében Forrás: AFP/Eric J. Chandler
  • csővezetékeik Panamában és a Balti-tengeren;
  • olajelosztó termináljaik a Balti- és a Fekete-tengeren;
  • vegyes vállalataik Törökországban és Üzbegisztánban;
  • olajfinomítóik a hollandiai Antwerpenben és a németországi Ingolstadtban;
  • képviseleteik Kínában, Mongóliában, Kazahsztánban, Cipruson, Nigériában, Kolumbiában, Argentínában; kereskedőházaik Svájcban, Szingapúrban és a Bahamákon;
  • van egy olajmezőjük a Kalmük Köztársaság Kaszpi-tengeri partvidékén;
  • illetve szénbányáik az USA-ban és Dél-Afrikában.