Az orosz katonák visszatértek a laktanyákba

Vágólapra másolva!
Vége a határmenti hadgyakorlatnak az orosz védelmi miniszter szerint.
Vágólapra másolva!

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint visszatértek laktanyájukba azok az orosz csapatok, amelyek "hadmozdulatokat" hajtottak végre az ukrán határ közelében. Sojgu hétfő éjjel csaknem egy órás telefonbeszélgetést folytatott amerikai kollégájával, Chuck Hagellel, amiről mindkét minisztérium beszámolt.

Hagel azon vádjával kapcsolatban, hogy az orosz hadsereg nagyarányú bevetést és destabilizáló hadműveleteket hajtana végre az ukrán határ közelében, az orosz védelmi miniszter felszólította az Egyesült Államokat, hogy mérsékelje retorikáját a válsággal kapcsolatban. Visszautasította azt az állítást, hogy orosz szabotázscsoportok tartózkodnának Délkelet-Ukrajnában.

"Oroszország kénytelen volt átfogó hadmozdulatokat végrehajtani az ukrán határ közelében, mert fennállt a veszélye annak, hogy Ukrajna katonai akciót indít civilek ellen. Amikor azonban az ukrán hatóságok kijelentették, hogy nem vetnek be reguláris katonai egységeket a fegyvertelen lakosság ellen, az orosz csapatok visszatértek laktanyájukba" - tette hozzá Sojgu a közlemény szerint

A NATO úgy becsüli, hogy Oroszország 40 ezer katonát vonultatott föl az ukrán határ közelében. Az orosz védelmi minisztérium közleményéből nem derül ki, hogy a csapatok visszatértek-e eredeti helyükre. A telefonbeszélgetés "őszinte" hangvételű volt. A miniszterek megállapodtak abban, hogy kapcsolatban maradnak egymással - fogalmazott a moszkvai közlemény, ami megfigyelők szerint azt sugallja, hogy a felek egyéb megállapodást nem tudtak kötni.

Az amerikai védelmi minisztérium azt emelte ki, hogy Sojgu ismét leszögezte: orosz csapatok nem fogják megszállni Ukrajnát. Hagel figyelmeztette orosz kollégáját, hogy a helyzet továbbra is veszélyes, és felszólította Oroszországot, hogy "hagyjon fel destabilizáló befolyásával Ukrajnában". Ha Oroszország folytatja agresszióját, akkor még inkább el fogja szigetelni magát, és még nagyobb gazdasági és diplomáciai nyomással kell szembenéznie - írta John Kirby ellentengernagy, szóvivő közleményében.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok újabb szankciókat vetett ki hétfőn a Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen környezetében tevékenykedő személyekre és vállalatokra az ukrajnai válsággal kapcsolatban. Az uniós tagállamok képviselői arról állapodtak meg, hogy Ukrajna szuverenitásának megsértése vagy veszélyeztetése miatt további 15 orosz tisztviselőt sújtanak vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal. Washington ugyancsak kényszerintézkedéseket vezetett be hét orosz tisztségviselővel és 17 orosz vállalattal szemben.