Kivégzése közben szívrohamot kapott, és belehalt

Vágólapra másolva!
Az oklahomai rab rosszul reagált a méreginjekcióra.
Vágólapra másolva!

Vénájának szétrepedése miatt leállították egy halálraítélt kivégzését kedden az egyesült államokbeli Oklahoma államban, majd a férfi szívrohamban meghalt. A balul végződött ítélet-végrehajtás miatt 14 nappal elhalasztották a kivégzését egy olyan halálraítéltnek az államban, aki eredetileg mindössze két órával később kapott volna hasonló méreginjekciót.

Clayton Lockettnek egy háromkomponensű mérget tartalmazó injekciót készültek beadni. A büntetés-végrehajtás szóvivője szerint a méregösszetevő nem úgy hatott az elítéltre, mint ahogy eltervezték, feltehetőleg szétrepedt a vénája, és az orvos leállíttatta a kivégzést. Negyven perccel később a férfi szívrohamban meghalt.

Két órával utána végezték volna ki egy másik elítéltet, de a történtek nyomán két héttel elhalasztották a végrehajtást. Oklahomában csaknem 80 évvel ezelőtt hajtottak végre legutóbb kettős kivégzést. Ezúttal többkomponensű mérget készültek használni, mert a méreganyagokat előállító cégek nem szállítanak az Egyesült Államoknak, tudván, hogy kivégzésre használják. Emiatt a kivégzést végrehajtó amerikai államok olyan nem halálos összetevőket vásárolnak, amelyek együtt beadva halálosak. Az oklahomai méreg nyugtatóból, altatószerből és kálium-kloridból áll.