Sztárok bojkottálják az egyik leghíresebb Beverly Hills-i hotelt

2014.05.07. 09:41

Hollywoodi sztárok bojkottálják Beverly Hills több szállodáját, köztük a térség egyik leghíresebb hoteljét, a Beverly Hills Hotelt. Többek között Jay Leno tévés show-man és Ellen DeGeneres tévés műsorvezető is támogatja a bojkottot. A kérdéses szállók ugyanis brunei tulajdonban vannak, és a dél-ázsiai szultanátus a közelmúltban szigorú iszlám törvénykezést vezetett be. Az új törvények értelmében halálra kövezéssel büntethetik a homoszexualitást, illetve a házasságtörést. Hétfőn kisebb tüntetést is tartottak a szálloda előtt.

A brunei lépést a Beverly Hills-i városi tanács is elítélte. Lili Bosse helyi polgármester felvetette, hogy ne tartsanak semmilyen hivatalos rendezvényt a szállodában, és azt is kezdeményezte, hogy kötelezzék a szultanátust a tulajdonában lévő szállodák eladására.

Jay Leno a tüntetésenForrás: AFP/David Mcnew

Korábban Richard Branson brit milliárdos, a Virgin cégbirodalom tulajdonosa is jelezte, hogy alkalmazottjai és családtagjai más hotelekben fognak megszállni, „Amíg a brunei szultán tiszteletben nem tartja az alapvető emberi jogokat.” Egy rakás különböző szervezet is lemondta a korábban a szállodába szervezett rendezvényét.

Brunei a Dorchester Collection szállodaláncon keresztül érdekelt a helyi hotelekben. A szállodalánc egyik vezetője jelezte, hogy a tiltakozók nem vesznek tudomást sok más, az emberi jogokat valóban lábbal tipró állam birtokában lévő szállodáról. Példaként Szaúd-Arábiát említette, és megjegyezte, hogy a bojkott elsősorban a helyi alkalmazottakat érintheti hátrányosan – írja a BBC.