Megtiltották Dmitrij Rogozin orosz kormányfőhelyettes repülőgépének, hogy belépjen a román légtérbe. Rogozin május 9. alkalmából repült a Dnyeszter Menti Köztársaságba. A visszaúton a román légierő vadászgépeket akart ráküldeni, mert a politikus szerepel az EU szankciós listáján. Rogozin nagy kerülővel volt kénytelen hazarepülni.

Románia nem engedte be légterébe azt a repülőgépet, amelyen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes tartott a Dnyeszter Menti Köztársaságból vissza Moszkvába. Az esetről Rogozin maga számolt be Twitter-üzenetben szombaton. "Románia az Egyesült Államok követelésére lezárta repülőgépem előtt a légterét. Ukrajna ismételten nem engedélyezte (az átrepülést)" – írta üzenetében Rogozin.

Rogozin a Twitteren azzal fenyegetőzött, hogy legközelebb TU-160-as típusú hadászati bombázóval utazik. Azt is írta, "úgy tűnik, Chisinauba 4,5 órát tart az út, Bulgárián és Románián keresztül haladva. Ukrajna nem enged át légterén. Még jó hogy Ukrajna nem (akkora mint) Oroszország, mert akkor 20 órát tartana a (megkerülő) út".

Rogozin üzenete miatt a román külügyminisztérium nyilvános magyarázatot kér a moszkvai hatóságoktól, hogy a politikus az orosz kormány hivatalos álláspontját képviselte-e. A hadászati bombázóval való fenyegetőzés nagyon súlyos kijelentés olyan körülmények között, amikor "Oroszország megsértette Ukrajna területi épségét és szuverenitását, az oroszbarát szeparatisták pedig súlyosan megsértik a (Romániával) szomszédos állam közrendjét" - közölték.

A politikus a május 9-i, győzelem napi katonai parádé alkalmából látogatott a Moldovából kiszakadt, csak Oroszország által elismert Dnyeszter Menti Köztársaság (Trasznyisztria) fővárosába, Tiraszpolba. Az oda vezető légi úton a kijevi hatóságok sem engedték meg Rogozin gépének, hogy átrepüljön Ukrajna légterén, így Románián és Bulgárián keresztül érkezett a helyszínre. Az orosz miniszterelnök-helyettes Tiraszpoli látogatása ellen a moldovai kormány tiltakozott.

Rogozin egy Szu-30-as vadászgép mellettForrás: RIA Novosti/Sergey Mamontov

Rogozin végül menetrendszerinti repülőjárattal tért vissza Moszkvába. "A hadiipari komplexumnak megvannak a saját útjai. Már Moszkvában vagyok. A junta pedig felsült" - írta a Twitteren. Rogozin arról is beszámolt, hogy ukrán vadászgépek az Odessza megyei Kodima térségében visszafordulásra kényszerítették a Rusjet légitársaság JAK-42-es különrepülőgépét, amelyen ő is hazafelé utazott volna.

Az orosz miniszterelnök-helyettes már Moszkvába érkezését követően azt mondta: gépének pilótája arról tájékoztatta, hogy a bolgár és a román légi irányítás azt kérdezte, van-e a fedélzeten tilalmi listán szereplő utas. "Arra készültek, hogy elfogó vadászgépeket küldenek a magasba.”

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap "a  fantázia szüleményének és olcsó provokációnak" nevezte Rogozin állítását, amely szerint az ukrán hatóságok megtiltották az őt szállító repülőgép belépését az ukrán légtérbe. Cáfolták azt is, hogy az orosz miniszterelnök-helyettest szállító gép miatt a levegőbe emelkedett volna az ukrán légierő két MiG-29-es vadászgépe. 

Rogozin a Facebook közösségi oldalra feltette azt a magyarázatot is, amelyet a román fél adott a történtekre. E szerint gépének átrepülését az európai uniós szankciók miatt tiltották meg. Rogozin szerepel az EU szankciós listáján.