Trollokat is bevetve háborúzik Putyin Ukrajnában

vlagyimir putyin, oroszország, média, televízió, tv, tévé, idős nő, asszony, néni, média hatalom, tévé adás, putyin média
1320321 Russia. 12/20/2012 A resident of the village of Frunze, Omsk Region watches live broadcast of Russian President Vladimir Putin's news conference. Alexey Malgavko/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Nem csak rejtélyes hadseregével, hanem titokban kitűntetett újságírókkal, szerkesztőkkel vagy akár névtelen Facebook-felhasználók bevetésével harcol Oroszország Ukrajnáért. A közösségi oldalakon több ezer megosztást érhet egy manipulált fotó, a Guardian szerint pedig szervezetten trollkodják szét a kommentjeiket Putyin-barát felhasználók.  
Vágólapra másolva!

Hogy minél inkább befolyása alá kerüljön Ukrajna, Vlagyimir Putyin egy láthatatlan hadsereget is bevet, amely újságírókból és közösségi oldalakon aktív propagandistákból áll – olvasható a Forbes-ban, amely hosszabb cikket közölt arról, hogy az oroszok hogyan használják a médiát az információs háborúban.

A nyugati tulajdonban lévő orosz gazdasági napilap, a Vedomosti számolt be arról, hogy Putyin titokban 300 „Kremlin-barát” újságírót, szerkesztőt és tévébemondót tüntetett ki április végén a Krím félsziget elfoglalásának „objektív tudósításáért”. Az orosz kormány csak a cikk után ismerte el, hogy valóban megjutalmazta az újságírókat.

Az orosz propagandistákat azonban nem csak könnyedén azonosítható újságírók alkotják, hanem rémhírterjesztők vagy az internet névtelen trolljai is. A Forbes szerzője saját tapasztalatai alapján írja, hogy bármilyen, Ukrajnáról vagy Oroszországról szóló cikkét megjelenése pillanatától ellepik az agresszív, harcias, egyoldalú kommentek, és hasonló tapasztalata van a Guardian szerkesztőségének. Moderátorok benyomásai szerint ugyanis szervezetten kommentelnek tömegével az Ukrajnáról szóló cikkeiknél.

A Forbes szerint a Facebookon számos hamis beszámoló jelenik meg fiktív felhasználóktól az ukrán szélsőségesek horrorisztikus bűntetteiről, és ezekről hamis vagy photoshopolt felvételeket is posztolnak. A cikk több példát is felhoz erre.

Imádkozó néni hallgatja Putyin sajtótájékoztatóját Forrás: RIA Novosti/Alexey Malgavko

A közel 50 ember halálával végződött odesszai gyújtogatás után például egy Igor Rozovszkij nevű, önmagát mentőorvosnak kiadó felhasználó írt egy hosszú posztot a Facebookra, amelyben azt írja, hogy a gyújtogatók brutálisan megverték az épületbe menekülő oroszbarát tüntetőket, majd amikor ő orvosként több sérültet kezelésbe vett volna, megakadályozták ebben. Azt írja, hogy meglökték, megfenyegették a zsidó származása miatt, nem engedték, hogy megmentsen egy embert, és hogy 15 éves munkássága alatt nem látott ilyen embertelenséget, még a várost a világháborúban elfoglaló nácik sem voltak ilyen kegyetlenek. „Nem értem, miért hallgat a világ” – zárta bejegyzését.

Az állítólagos orvos bejegyzése gyors utat járt be, lefordították angolra, németre és bolgárra is, az orosz nyelvű közösségi oldalon, a Vkontaktén több mint ötezer megosztást kapott. A Rozovszkij posztját megvizsgáló Radio Free Europe bloggerei viszont észrevették, hogy a felhasználó profilképe azonos egy észak-kaukázusi fogászati klinika brosúráján lévő fogorvos fényképével, akit Ruslan Semenovnak hívnak, és 1997-ben végezte el az orvosi egyetemet. A Radio Free Europe felfedezése után Rozovszkij profilját törölték.

Egy másik példa egy homályos szobában az asztalon fekvő terhes nő fotója, amely szintén bejárta a közösségi oldalakat. A kép leírása szerint a nőt ukrán szélsőségesek fojtották meg az odesszai szakszervezetek felgyújtott épületében. Az Kyiv Post járt utána a fotónak, miután feltűnt nekik, hogy semmilyen információt nem hallottak a gyászoló rokonokról. A fotóról megkérdeztek egy orvost, aki szerint rögtön látható, hogy a képen egy idősebb nő látható, és később hivatalosan is megerősítették, hogy az odesszai hallottak között nem volt terhes nő.

A Forbes szerint a putyini propaganda abból indul ki, hogy az amerikaiak és a NATO által támogatott neonácik vezetésével bitorolják el a hatalmat demokratikusan megválasztott kijevi vezetéstől. Ennek megfelelően a Forbes újságírói – a Kyiv Posthoz hasonlóan - olyan rémhírekről hallottak Donyeckből, amelyek szerint mérgezik az ivóvizet vagy koncentrációs táborokat építenek a város közelében.