Százezer előre kitöltött szavazólapot találtak

ukrajna, ukrán válság, népszavazás, szavazás, urna, fegyveres, szakadár, lázadó
An armed pro-Russian activists stands guard as a woman casts her ballot for the referendum called by pro-Russian rebels to split from the rest of Ukraine, , on May 11, 2014 in Donetsk. The vote, carried out as two "referendums" in provinces where the insurgents hold more than a dozen towns, marks a serious deepening of the political crisis in Ukraine, which has pushed East-West relations to lows not seen since the end of the Cold War.AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY
Vágólapra másolva!
Kaotikus a kelet-ukrajnai választás, nincsenek szavazófülkék és névjegyzékek, Szlovjanszkban százezer előre kitöltött szavazólapot találtak. Símaszkos fegyveresek és nagymamák együtt állnak sorba, hogy szavazhassanak. Még májusban újabb népszavazást terveznek.
Vágólapra másolva!

Ukrán terrorelhárítók százezer, a vasárnapi népszavazásra előre kitöltött szavazólapot találtak oroszbarát fegyvereseknél a Donyeck megyei Szlovjanszkban – írja a Kyiv Post. Valamennyi szavazólapon az igen volt beikszelve, a fegyveresek elfogása után készült videót itt nézheti meg.

A korábbi lapértesülések ellenére csak egy kérdés szerepel a lapokon a BBC szerint, amely így szól: Támogatja a független donyecki/luhanszki népköztársaság kikiáltását? A BBC szerint a szavazóhelyiségeknél kaotikus a helyzet, nincsenek szavazófülkék és választási névjegyzék.

Vasárnap is több helyen történtek erőszakos cselekmények, főleg az oroszbarát tüntetők kezén lévő Szlovjanszkban voltak összecsapások. Az Ukrainska Pravda szerint a szeparatisták 80 donyecki iskolát szálltak meg, hogy ezeken a helyeken lehessen szavazni. A BBC-nek egy ukrán tanár azt mondta, hogy halálosan megfenyegették, amiért nem engedte, hogy az iskoláját szavazóhelyiségnek használják.

Így szavaznak az egyik donyecki szavazóhelyiségben Forrás: AFP/Alexander Khudoteply

A BBC szerint Szlovjanszkban símaszkos, oroszbarát milicisták nagymamákkal egy sorban állva szavaznak. A médium donyecki tudósítója szerint a szavazás esetleges, bárki szavazhat bárhol. Egy szavazó azt mondta, hogy máshol regisztráltatta magát, mint ahol szavazott.

A szervezők azt mondták, hogy még májusban terveznek egy második fordulót is, ahol azt a kérdést fogják feltenni, hogy csatlakozzanak-e Oroszországhoz. Azt is mondták, hogy a május 25-i ukrán választást bojkottálni fogják. A Pew Institute tavaszi felmérése szerint még az ország keleti felén is inkább egységes Ukrajnát szeretnének. Míg nyugaton a megkérdezettek 93 százaléka, keleten a 70 százaléka állította azt, hogy nem változtatna a jelenlegi határokon. A keleten élő oroszul beszélők többsége, 58 százaléka is ezt mondta, 27 százaléka elszakadna Ukrajnától.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió ezzel szemben ünnepi hangulatról és hatalmas sorokról számol be. A tévé szerint Donyeckben példa nélkül nagy a szavazói aktivitás. Roman Ljahin, a "donyecki népköztársaság" választási bizottságának elnöke azt mondta, a részvételi arány már délban meghaladta a 30 százalékot, a Russia Today (RT) nevű angol nyelvű orosz állami televízió riportja szerint a helyi hatóságok 72-80 százalékos részvételi arányra számítanak.