Magyarok tartottak rabszolgaként több tucat magyart Angliában

2014.05.13. 23:56

Magyar bűnszervezet tagjait ítélték börtönre Angliában, miután több tucat magyart kényszerítettek arra, hogy állatokhoz is méltatlan körülmények között éljenek. Verték őket, heti 100 óra munkáért 10 fontot fizettek.

Két, bűnszövetkezetben ténykedő magyar embercsempészt ítélt börtönbüntetésre egy angliai bíróság – derül ki egy helyi médium, a Wakefield Express honlapján megjelent cikkből. A Leeds melletti Heckmondwike-ban élő, 43 éves O. János a bűnszervezet vezetőjeként öt év börtönt kapott.

A bírósági tárgyaláson az derült ki, hogy O. János magyarokat csábított ki Angliába jól kereső munkát és szállást ígérve nekik. Amikor viszont megérkeztek az országba, szűkös és mocskos szállást kaptak, állandó fizikai fenyegetettségben éltek. Ha nem engedelmeskedtek, akkor O. megütötte őket, a bíróság szerint rendszeresen bántalmazta áldozatait.

A rabszolgasorban lévő munkások Leeds környéki házakban éltek, volt olyan, amelyben 50-en zsúfolódtak össze. A ház egyik szabálya az volt, hogy O. Jánosnak nem lehet nemet mondani. A legtöbben féltek elmenekülni, a bíróságon egy nő azt mondta, hogy az életét féltette, mert O. azt mondta, hogy megölné.

Hetente akár 100 órát is kellett dolgozniuk, de mindössze 10 fontot (kevesebb, mint 4 ezer forintot) kaptak érte. A bíróság szerint O. legalább 60 ezer fontot (22 millió forintot) keresett rajtuk. Rajta kívül egy 25 éves, I. Ferenc nevű embert ítéltek el három évre, aki O. jobbkezének számított, ő fuvarozta a munkásokat.

A bűnszervezetet a Hope For Justice nevű, emberkereskedelem ellen harcoló civil szervezet segítségével kapták el. A szervezet vezetője szerint állatokkal nem bántak olyan mostohán, mint a fogva tartott magyarokkal, szerinte 30-40 magyar zsúfolódott össze egy két hálószobás lakásban. A cikkből nem derül ki, hogy összesen hány embert tartottak fogva. Hasonló sorsú magyarokról korábban kétrészes sorozatot írtunk, amelynek első részéből kiderült, milyen eszközökkel használják ki és uralják az Angliába vitt embereket, a második részben pedig a rendszer működését mutattuk be.