Dühöngött a Fehér Ház Obama Nobel-díja miatt

orosz szankciók, ukrajna, Barack Obama
US President Barack Obama speaks about the situation in the Ukraine during a meeting with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in the Oval Office of the White House in Washington, DC, March 3, 2014. AFP PHOTO / Saul LOEB
Vágólapra másolva!
A norvég diplomatákat talpnyalónak nevezte Obama kabinetfőnöke.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház megfeddte a norvég diplomáciát 2009-ben, amikor értesült arról, hogy Barack Obama amerikai elnöknek ítélték oda a Nobel-békedíjat - idézte fel egy norvég diplomata az eseményeket a Dagens Naeringsliv című oslói lapban.

Forrás: AFP/Saul Loeb

"Az ENSZ-nél norvég nagykövetként eltöltött napjaim közül az volt a legkínosabb, amikor kihirdették, hogy Barack Obama amerikai elnök kapja a Nobel-békedíjat" - mondta Morten Wetland, aki 2008 és 2012 között képviselte a skandináv országot.

"Washingtonban lévő kollégámat kifejezetten megdorgálta Rahm Emanuel, Obama akkori kabinetfőnöke. Még a talpnyaló szó is elhangzott" – mesélte.

Wetland elmondta: ő maga nem volt a jelenet szemtanúja, kétségtelen azonban, hogy akkoriban kínosan feszélyezett légkör uralkodott Washingtonban Obama Nobel-békedíja miatt. Sokan úgy vélték, hogy a Fehér Ház vezetője elnökségének túlságosan korai szakaszában kapta meg a rangos elismerést.

A norvég parlament által kinevezett öttagú bizottság Obama Nobel-békedíját azzal indokolta, az amerikai elnök arra törekszik, hogy megszabadítsa a világot a nukleáris fegyverektől, harcol a globális felmelegedés ellen, támogatja az ENSZ munkáját és a multilaterális diplomáciát, valamint "reményt" ad népének.

A döntést sokan bírálták, Obama alig néhány hónapja volt elnök, országa továbbra is két háborút folytatott, Irakban és Afganisztánban. Obama elismerte: nem érzi úgy, hogy kiérdemelte volna a díjat.