Francia kémhajó érkezett a Fekete-tengerre

Vágólapra másolva!
A NATO repülőgépei közben Románia és Lengyelország légterében járőröznek. Az ukrán válság miatt nő a külföldi jelenlét Kelet-Európában.
Vágólapra másolva!

A francia haditengerészet egy hírszerzésre specializált hadihajót küldött a Fekete-tengerre, növelve a külföldi katonai jelenlétet a térségben az Ukrajnában növekvő feszültség közepette.

A Dupuy de Lome nevű kémhajó a bulgáriai Várna kikötőjében vetett horgonyt csütörtökön. A feladata adatok gyűjtése, a kommunikáció figyelése lesz. Diplomáciai források szerint a Donald Cook amerikai rombolóval együtt haladt át a Boszporuszon.

A bolgár védelmi minisztérium megerősítette az értesülést, de nem volt hajlandó közölni a látogatás célját és időtartamát.

A NATO főtitkára közben Romániában arról beszélt, hogy az atlanti szervezet felkészült arra, hogy megvédje területének minden egyes darabját. Anders Fogh Rasmussen az ukrajnai válság fejleményeiről és a NATO ezzel kapcsolatos óvintézkedéseiről tárgyal a román vezetőkkel Bukarestben.

A NATO-főtitkár szerint az Ukrajna elleni orosz "illegális katonai műveletek" új, aggasztó helyzetet teremtettek Európában, amire a NATO a kollektív védelem megerősítésével reagált: repülőgépei Románia és Lengyelország légterében járőröznek, megerősítette jelenlétét a Fekete- és a Balti-tengeren.

Arra a kérdésre, hogy erősödik-e az orosz kémtevékenység az Észak-atlanti Szövetségben, Rasmussen azt mondta: nem zár ki semmit, hiszen "kifinomult, újszerű" hadviselési technikákat tapasztalt Oroszország részéről.