Vágólapra másolva!
Egy teherhajó futott zátonyra a Galápagos-szigeteknél, és bármikor természeti katasztrófát okozhat a tengerbe ömlő üzemanyaga.
Vágólapra másolva!

Vészhelyzetet hirdetett Ecuador a Galápagos-szigeteknél, mivel egy, a térségben zátonyra futott teherhajó veszélyezteti a szigetcsoport törékeny ökoszisztémáját. A teherhajó rakományát már lepakolták, de a hatóságok szerint a hajón lévő üzemanyag bármikor kifolyhat a tengerbe, és súlyos környezeti katasztrófát okozhat.

A Galápagos-szigetek három évtizede szerepelnek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján, az itt található kivételes természeti rezervátum ihlette Charles Darwin brit természettudós evolúciós elméletét is. A Galápagos-szigeteken számos olyan faj él, amely máshol nem található meg a világon óriásteknősök és tengeri iguánák is találhatók itt.

Nem ez az első hajóbaleset a Galápagos-szigeteknél. 2001-ben egy olajtanker akadt el San Cristóbal partjainál, és a kiömlő üzemanyag megtizedelte a sziget tengeriiguána-populációját.