Kitiltják a holland üzletembereket Szaúd-Arábiából

Vágólapra másolva!
Geert Wilders holland populista politikus iszlámellenes akciója miatt a holland üzletembereket bünteti Szaúd-Arábia.
Vágólapra másolva!

Szankciókkal sújtja Szaúd-Arábia Hollandiát, hogy megtorolja Geert Wilders szélsőjobboldali populista politikus sértőnek ítélt kijelentéseit. Az EU-ellenes, idegengyűlölő, szélsőjobboldali populista holland politikus tavaly decemberben olyan öntapadó matricákat nyomtattatott, amely Szaúd-Arábia zászlaját másolja. A zöld színű zászlón fehér színnel az iszlám hit alaptétele olvasható, miszerint "Nincs más Isten, csak Allah és Mohamed, az ő prófétája". A Wilders által készíttetett matricán e szöveget kicserélték az iszlámot élesen bíráló, Mohamed és a Korán feddhetetlenségét megkérdőjelező, arab nyelvű feliratra.

A szaúdi király rendeletben utasította a sivatagi királyság cégeit, hogy zárjanak ki minden holland céget jövőbeni projektjeikből. Minimálisra kell csökkenteni a holland vállalatok és befektetők részére kiállított vízumok számát és érvényességének időtartamát, amennyiben nem kulcsfontosságú projektek résztvevőiről van. Emellett Szaúd-Arábia nem küld és nem is fogad üzleti célú küldöttségeket.

A holland kormány elhatárolódott Wilders cselekedetétől, hangsúlyozva, hogy nézetei nem tükrözik a kormányét.

Wilders néhány éve Hitler Mein Kampf című művéhez hasonlította a Koránt és fasisztának minősítette az iszlám vallást. Ezekért a nyilatkozataiért bíróság elé állították, de a per 2011-ben felmentéssel végződött, mert a bírók szerint a politikus szavai egy vallás ellen, s nem egy népcsoport ellen irányultak, ezért pedig nem lehet felelősségre vonni.