Ezrével evakuálják a kínaiakat Vietnamból

Vágólapra másolva!
Egy vitatott olajfúró torony miatt Kína-ellenes lincshangulat alakult ki az országban. Ketten meghaltak és százan megsebesültek, Peking újabb öt hajót küld állampolgáraiért, és szankciókkal fenyegetőzik. 
Vágólapra másolva!

Kína hajón és egy charter gépen több mint háromezer állampolgárát menekítette ki Vietnamból, és most úgy döntött a közlekedési minisztérium, hogy még öt hajtót indít útnak. A tömeges kitelepítésre azért van szükség, mert a Dél-kínai tenger vitatott területén üzembe helyeztek egy kínai olajfúró tornyot, és emiatt Vietnam-szerte zavargások törtek ki.

Két kínai állampolgárt megöltek és több mint százat megsebesítettek a tüntetők, miközben több kínai vagy annak hitt vállaltnál romboltak, fosztogattak és gyújtogattak a dolgozók. A tömeg dühe a tajvani, dél-koreai és szingapúri cégeket sem kímélte, az okozott kár több százmillió dollárra tehető.

Vasárnap a vietnami belbiztonsági apparátus a korábbinál keményebben lépett fel a rendbontók ellen, rendőrök és katonák ezrei lepték el Hanoi és Ho Si Minh-város utcáit, az ismert ellenzéki vezetők házai elé pedig őrséget állították, hogy ne tudjanak csatlakozni a tüntetőkhöz. A hatóságok nem bánják a Kína-ellenes hangulatot, de attól tartanak, hogy a megmozdulások átcsapnak rendszerellenes, az egypártrendszert megkérdőjelező tiltakozássá.

Peking azzal fenyegetőzik, hogy a zavargások rontani fogják a két ország jövőbeni együttműködését, és elhalasztja a kapcsolatépítés terve vett lépéseit. Vasárnap a kínai közbiztonsági tárca vezetője, Kuo Seng-kun felhívta vietnami partnerét, és a történtekért a hanoi vezetést tette felelőssé.