Felgyújtották a líbiai parlamentet

Vágólapra másolva!
A péntek óta tartó harcokban eddig 80-an haltak meg.
Vágólapra másolva!

Fegyveresek rohamozták meg vasárnap a líbiai parlamentet, a támadók behatoltak a képviselők irodáiba is - közölte az egyik honatya.

Omár Busah a Reuters brit hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a betolakodók fel is gyújtották az általános nemzeti kongresszus (líbiai parlament) épületét Tripoliban.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a biztonsági erők előzőleg kiürítették a parlamentet. A LANA állami hírügynökség azt közölte, hogy ismeretlen fegyveresek lezárták a parlamenthez vezető utakat és a főváros több negyedében is lövéseket lehetett hallani.

A kelet-líbiai Bengáziban a "terrorista csoportok" felszámolására pénteken harcot indított Halifa Haftar nyugalmazott tábornok egyik szóvivője vasárnap elmondta: az ő embereik - a Moammer Kadhafi elnök három évvel ezelőtti megbuktatásában szerepet játszó Líbiai Nemzeti Hadsereg tagjai - támadták meg a parlamentet az iszlamisták ellen meghirdetett hadjárat keretében. Egy szemtanú szerint a fegyveresek elraboltak két embert, míg mások arról számoltak be, hogy az épület előtt heves harcok törtek ki.
Az egyik fővárosi lakos a brit hírügynökségnek később azt jelentette, hogy a támadók elhagyták a parlamentet, és jelenleg helyi fegyveresek őrzik az épületet és a környékét. Azt nem lehet tudni, hogy ők melyik csoport képviselői.

Haftar a bengázi akciójukat azzal magyarázta, hogy a líbiai központi vezetés képtelen volt megfékezni az erőszakot a településen. A pénteken kezdődött harcokban már közel 80-an vesztették életüket. Núri Abu Ali Száhmin, az államfői teendőket ellátó parlamenti elnök hangsúlyozta, hogy Tripoli törvénybe ütközőnek és államcsínynek tartja Haftar fellépését. Kijelentette, hogy az igazságszolgáltatás elé állítanak mindenkit, aki részt vesz benne.

A Kadhafi-rendszer megdöntése óta az észak-afrikai országban kaotikus viszonyok uralkodnak, és sem az ingatag kormány, sem a hadsereg nem képes lefegyverezni az országszerte aktív fegyveres alakulatokat. Egyes vélemények szerint Haftar fel tudná számolni a szélsőséges csoportokat.

Egy parlamenti tisztségviselő vasárnap azt közölte, hogy Ahmed Omar Majtík új líbiai miniszterelnök megalakította kormányát, amely még a parlament jóváhagyására vár.