Bosznia egyharmada víz alatt áll

2014.05.18. 11:21

Hovátországot is elérte az évszázad balkáni árhulláma, a Száva mentén megkezdődtek a kitelepítések. Eközben Szerbiában már 15 ezer embert kellett kimenteni, és veszélybe keült a Tesla erőmű. Bosznia harmadát elöntötte a víz, és kimossa a háborús taposóaknákat.

Horvátország keleti részén a Száva áttörte a gátat, a hatvanezer lakosú Slavonski Brodot már csak a homokzsákok védik, és víz alatt áll a belvárosi sétány. A hatóságok a lakosság segítségét kérik a nyúlgátak építésében, Bród-Szávamente ispánja rendkívüli helyzetet rendelt el az egész megyére. Hrvatska Konstajnica is veszélybe került, az Una folyó elöntötte a város déli részét. Eddig az áradások miatt Horvátoszágban háromezer embert kellett kitelepíteni, két főt eltűntnek nyilvánítottak.

Még rosszabb a helyzet Szerbiában, ahol az elmúlt négy napban közel 20 ezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, miután az esőzések 117 éves rekordot döntöttek meg. Belgrádtól harminc kilométerre, Obrenovacon a teljes lakosságot ki kellett telepíteni a Kolubara folyó áradása miatt. Veszélybe került a városban működő a Nikola Tesla erőmű is, amelyenek kulcsszerepe van az ország energiaellátásában. Aleksandar Vucic miniszterelnök szerint mindent meg kell tenni azért, hogy megmentsék a létesítményt.

A lakosokat egy kétéltűvel mentik ki az elárasztott Obrenovacból. A képre kattintva galéri nyílik!Forrás: AFP/Alexa Stankovic

Szerbiában több települést lehetetlen szárazföldi úton megközelíteni. összesen százezer háztartásban nincsen áram, a kormány bevetette a katonaságot, a tűzoltóságot és a rendőrséget is. Twitter-üzenetében Novak Djokovic teniszező is mindenkit azonnali segítségre kért. Eközben eljárás indul nyerészkedés miatt 83 olyan személy ellen, aki az árvíz sújtotta régiókban többszörösére emelték a víz és az alapvető élelmiszerek árát. Akár kétmiilió dínáros (5,3 millió forintos) pénz- vagy 6-24 hónapig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak. Szerencsére ellenpéldák is akadtak, Újvidéken például a boltosok ingyen osztogatták a gumicsizmákat a mentésben segítőknek. 

Oroszország újabb humanitárius segély küldött a térségbe, Belgrádban egy Il-76-os repülő landolt 38 tonnányi szállítmánnyal, többek között áramfejlesztőkkel, szivattyúkkal, csónakokkal, takarókkal, cukorral, hal- és húskonzervekkel, valamint babatápszerrel. Korábban Nisbe is érkezett egy orosz gép 29 tonna segélyszállítmánnyal. Magyarországról szombaton indult el Szerbiába a Hunor mentőalakulat 26 emberrel, hat csónakkal, egy helikopterrel és hat gépjárművel.

Bosznia-Hercegovina egyharmada víz alatt áll, az ország északkeleti részén házakat, utakat és vasútvonalakat tarolt le az árhullám. Gojko Vasic boszniai szerb rendőrfőnök cumamihoz hasonlította az áradást, a medrükből kilépő folyók néhol három-négy méretes hullámokkal pusztítottak. Az elmúlt napok esőzései Szerbiában és Boszniában legalább húsz halálos áldozatot követeltek.

Autók a víz alatt a Belgrádtól 40km-re fekvő Obrenovacban. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Alexa Stankovic