Bosznia egyharmada víz alatt áll

Bosznia egyharmada víz alatt áll, árvíz, áradás
A group is evacuated by an amphibious vehicle over flooded streets in the town of Obrenovac, 40 kilometers west of Belgrade, on May 17, 2014. Deadly floods across Bosnia and Serbia have claimed at least 14 lives and led to the evacuation of 15,000 people after the Balkans suffered its heaviest rainfall in a century, officials said on Saturday. AFP PHOTO / ALEXA STANKOVIC
Vágólapra másolva!
Hovátországot is elérte az évszázad balkáni árhulláma, a Száva mentén megkezdődtek a kitelepítések. Eközben Szerbiában már 15 ezer embert kellett kimenteni, és veszélybe keült a Tesla erőmű. Bosznia harmadát elöntötte a víz, és kimossa a háborús taposóaknákat.
Vágólapra másolva!

Horvátország keleti részén a Száva áttörte a gátat, a hatvanezer lakosú Slavonski Brodot már csak a homokzsákok védik, és víz alatt áll a belvárosi sétány. A hatóságok a lakosság segítségét kérik a nyúlgátak építésében, Bród-Szávamente ispánja rendkívüli helyzetet rendelt el az egész megyére. Hrvatska Konstajnica is veszélybe került, az Una folyó elöntötte a város déli részét. Eddig az áradások miatt Horvátoszágban háromezer embert kellett kitelepíteni, két főt eltűntnek nyilvánítottak.

Még rosszabb a helyzet Szerbiában, ahol az elmúlt négy napban közel 20 ezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, miután az esőzések 117 éves rekordot döntöttek meg. Belgrádtól harminc kilométerre, Obrenovacon a teljes lakosságot ki kellett telepíteni a Kolubara folyó áradása miatt. Veszélybe került a városban működő a Nikola Tesla erőmű is, amelyenek kulcsszerepe van az ország energiaellátásában. Aleksandar Vucic miniszterelnök szerint mindent meg kell tenni azért, hogy megmentsék a létesítményt.

A lakosokat egy kétéltűvel mentik ki az elárasztott Obrenovacból. A képre kattintva galéri nyílik! Forrás: AFP/Alexa Stankovic

Szerbiában több települést lehetetlen szárazföldi úton megközelíteni. összesen százezer háztartásban nincsen áram, a kormány bevetette a katonaságot, a tűzoltóságot és a rendőrséget is. Twitter-üzenetében Novak Djokovic teniszező is mindenkit azonnali segítségre kért. Eközben eljárás indul nyerészkedés miatt 83 olyan személy ellen, aki az árvíz sújtotta régiókban többszörösére emelték a víz és az alapvető élelmiszerek árát. Akár kétmiilió dínáros (5,3 millió forintos) pénz- vagy 6-24 hónapig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak. Szerencsére ellenpéldák is akadtak, Újvidéken például a boltosok ingyen osztogatták a gumicsizmákat a mentésben segítőknek.

Oroszország újabb humanitárius segély küldött a térségbe, Belgrádban egy Il-76-os repülő landolt 38 tonnányi szállítmánnyal, többek között áramfejlesztőkkel, szivattyúkkal, csónakokkal, takarókkal, cukorral, hal- és húskonzervekkel, valamint babatápszerrel. Korábban Nisbe is érkezett egy orosz gép 29 tonna segélyszállítmánnyal. Magyarországról szombaton indult el Szerbiába a Hunor mentőalakulat 26 emberrel, hat csónakkal, egy helikopterrel és hat gépjárművel.

Bosznia-Hercegovina egyharmada víz alatt áll, az ország északkeleti részén házakat, utakat és vasútvonalakat tarolt le az árhullám. Gojko Vasic boszniai szerb rendőrfőnök cumamihoz hasonlította az áradást, a medrükből kilépő folyók néhol három-négy méretes hullámokkal pusztítottak. Az elmúlt napok esőzései Szerbiában és Boszniában legalább húsz halálos áldozatot követeltek.

Autók a víz alatt a Belgrádtól 40km-re fekvő Obrenovacban. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Alexa Stankovic