Kihirdették a háborút Maliban

Vágólapra másolva!
A tuareg szeparatisták 30 kormánytisztviselőt raboltak el. Sokan meghaltak az összecsapásokban.
Vágólapra másolva!

Mintegy harminc köztisztviselőt elraboltak a tuareg szeparatisták, az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) fegyveresei a Mali északkeleti részén fekvő Kidalban a kormányerőkkel vívott harcokban – közölték hivatalos források vasárnap. Az összecsapásoknak 36 halálos áldozata is van.

Az összecsapásokban nyolc katona és 28 tuareg fegyveres halt meg – jelentette be Mali kormánya. Huszonhárom kormánykatona megsebesült, köztük három súlyosan. Őket helikopterrel szállították kórházba. A szeparatisták oldalán a kormány közlése szerint 63-an sebesültek meg.

Az incidens egy nappal Moussa Mara kormányfő térségbeli látogatása előtt történt. A miniszterelnök, akit egy hónappal ezelőtt neveztek ki erre a tisztségre, azért érkezik, hogy felújítsa a fegyveres csoportokkal régóta halogatott béketárgyalásokat.

Az erőszakos cselekményeket követően láthatóan megváltozott a politikus útjának célja, mert immár azt mondta: "A történteket figyelembe véve a Mali Köztársaság ezentúl háborúban áll" (a szeparatistákkal). Hozzátette, hogy megfelelő választ adnak a kialakult helyzetre.

Maliban 2012-ben egy katonai puccsot követően az ország északi részét tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el, majd az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, saríját (iszlám jogrendet) vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország tavaly januári katonai intervenciója vetett véget.
Az országban választásokat tartottak, és az ENSZ békefenntartó műveletet kezdett. Nem kezdődtek meg ugyanakkor a kormányzat és a tuareg fegyveres csoportok között azok a tárgyalások, amelyekről korábban már megállapodtak.