Kíméletlen teaárustól várják India felvirágoztatását

Narendra Modi lett India miniszterelenöke, BJP
TOPSHOTS A cutout of Chief Minister of western Gujarat state and main opposition Bharatiya Janata Party (BJP) prime ministerial candidate Narendra Modi is fixed onto a roadsign at a busy intersection in Vadodara on May 16, 2014. India's frontrunner to be prime minister Narendra Modi announced victory of his Hindu nationalist Bharatiya Janata Party through his Twitter handle even as counting of votes was underway. Triumphant Modi wrote "India has won. Good days are coming." AFP PHOTO/INDRANIL MUKHERJEE
Vágólapra másolva!
Sokáig nem engedték be az Egyesült Államokba, 46 éven át eltitkolta a házasságát, és mélyen hisz abban, hogy a kisebbségeknek a többségi társadalom értékrendszeréhez kell alkalmazkodniuk. Az India kormányfőjévé választott Narendra Modi a bírálói szerint nagy feszültségeket szíthat a világ legnagyobb demokráciájában, ahol kasztok, klánok és vallási csoportok feszítik szét a társadalmat. Hogy lett egy teaárusból 1,2 milliárd ember miniszterelnöke?
Vágólapra másolva!

„Itt egy vezető, aki egyszerre rendelkezik hatalommal és szenvedéllyel. Láttunk már politikai vezetőket látnoki gondolkodással, és láttunk néhány olyan vezetőt is, akinek érzéke volt a részletekhez, de Narandra Modi mind a kettőre képes. Miközben a szemei a csillagokra irányulnak, a lábaival biztosan áll a talajon.” A honlapjából ítélve valahogy így szeretné láttatni magát Narendra Modi, India új miniszterelnöke.

Ennél a hízelgő rövid önportrénál azonban árnyaltabb a kép. India egyik legmegosztóbb politikusa nyerte az öt héten át tartó maratoni választást, amely minden idők legnagyobb demokratikus választása, és amelyen 551 millióan nyilvánítottak véleményt. A bírálói szerint Narendra Modi miniszterelnökségével előretör majd a hindu nacionalizmus, és leépül az ország szekuláris, világi társadalmi berendezkedése. A támogatói viszont választ remélnek tőle arra a kérdésre, hogy mit is jelent hindunak lenni a 21. században.

Ez a választás mindenütt Narendra Modiról szólt Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

Modi igazi kívülállóként szerezte meg a világ legnagyobb demokráciájának az irányítását. A fejlődéstörténetet csúcsra járatta azzal, hogy az egykori teaárusi karriert a kormányfői posztig vitte. A következő öt évben 1,2 milliárd ember miniszterelnöke lesz, az első, aki Indiának a brit birodalomtól való 1947-es véres elszakadása után született.

Szerény kezdetek, fékezhetetlen ambíció

Narendra Modi egy szegény faluban nőtt fel, és a gyerekkorát azzal töltötte, hogy segített az édesapjának teát árulni. A szerény családi háttérből később politikai tőkét kovácsolt, a választási kampányban például gyakran állította szembe a saját, szinte a semmiből induló életpályáját a legnagyobb ellenfeléével, Rahul Gandhiéval, aki Inda legerősebb politikai dinasztiájának az örököse.

Modi gyerekkorának fontos, személyiségformáló élménye volt, hogy közel került a hindu nacionalista RSS nevű szervezethez, amelynek a hátszelével aztán felnőttként megvetette a lábát a politikában. A szülei akaratából 18 évesen már házas ember volt, de a kapcsolat soha nem működött igazán. Modi inkább utazgatott, egy ideig a Himalájában vándorolt pénz nélkül, két váltás ruhával. Életrajzírója, Nilanjan Mukhopadhyay szerint később is többször hónapokra eltűnt, erdőben élt, templomokban aludt. Azt mondja, szereti a magányt.

Az 1971-es indiai–pakisztáni háború után hivatalosan is csatlakozott az RSS-hez. Kezdetben ugyanazt csinálta, mint gyerekkorában: teát főzött, és kiszolgálta az idősebb kollégáit, sőt még takarított is. A feletteseinek azonban feltűnt, hogy milyen jó szervezési készséggel és elemzői képességekkel rendelkezik. Életrajzírója szerint jól választotta ki a mentorait, és jól használta őket a saját előrejutása érdekében.

Vannak hívei Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Az egyetemen politológiát tanult, majd 1985-ben a gyakorlatban is kipróbálta magát a politikában, az RSS politikai szárnyának, az Indiai Néppártnak (BJP) a színeiben. Remek szónok és fáradhatatlan munkaerő volt, így hamar tiszteletet vívott ki magának. 2001-ben kapta meg az addigi legfontosabb mandátumot: Gudzsarát állam vezetőjének választották meg.

Jó ajánlólevele van

A 62 éves Narendra Modi elképesztő népszerűségnek örvend, a választások előtti felmérések azt mutatták, hogy az indiaiak 80 százalékának pozitív véleménye van róla. Bár a kampányban is rendkívül meggyőzően teljesített, sikerének titkát korántsem csupán abban kell keresni, hogy a politikai nagygyűlésein a portréjával ellátott papírpoharakból kínálták teával az embereket, és a közösségi médiában is megtalálta a közös hangot a választókkal – még 3D-s hologramot is bevetett a kampánycsapata, hogy a BJP jelöltjét minél közelebb vigye az emberekhez.

A választók szimpátiája főleg annak szól, hogy a tettre kész adminisztrátort látják benne, aki az általa több mint tíz éven át vezetett Gudzsarát állam gazdaságának felvirágoztatása után egész Indiának is képes lehet megadni a lendületet. A 60 milliós Gudzsarát ugyanis nagyon látványosan fejlődött Modi vezetésével. Nem véletlenül választották meg háromszor is az állam vezetőjének, hiszen egyszerre sugallta azt a képet, hogy tiszta kezű és hatékony hivatalnok, akitől távol áll a korrupció, de közben India vezető iparmágnásainak a támogatását is élvezte. Gudzsarát gazdasága az ő vezetése alatt évente tíz százalékkal növekedett, meghaladva az indiai átlagot, és vonzotta a hatalmas befektetéseket.

Narendra Modi mint pendrive. A végletekig kihasználták a kampánylehetőségeket Forrás: AFP/Sam Panthaky

Modi ajánlólevele tulajdonképpen ez a több mint tízévnyi kínai tempójú gazdasági növekedés, amelyet irigykedve figyelt az ország többi része. Az eredményei annyira látványosak voltak, hogy saját nevet is kaptak: az infrastruktúra-fejlesztésre és az urbanizációra hangsúlyt fektető Gudzsarát-modellt imádják a befektetők. India legnagyobb vállalatóriása, a Tata Group néhány éve Gudzsarátba telepítette át az egyik autógyárát, részben épp Modi miatt. A bírálói szerint ugyanakkor Modi modellje azoknak az embereknek teremt esélyt, akik amúgy is hozzáférnek az oktatáshoz és az üzleti lehetőségekhez. A szegények, a társadalom gyengébb rétegei ebben a rendszerben nem igazán rúghatnak labdába.

Új irány

Elemzők szerint a világ legnépesebb demokráciája biztos, hogy irányt fog váltani, és elmozdul az eddig hatalmon lévő Kongresszus Párt világi és liberális irányvonalától. Az is nyilvánvaló, hogy a szavazók is valamiféle változást akartak, egy, a CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint viszont elképzelhető, hogy a Modi által képviselt jobboldali, hindu nacionalista irány társadalmi feszültséget szít a hindu többség és azok között a csoportok között, amelyek nem férnek be az új miniszterelnök politikai víziójába. Életrajzírója szerint Modi hisz abban, hogy ha a kisebbségek biztonságban akarják tudni magukat az államban, amelyet ő irányít, akkor együtt kell élniük a hindu közösség értékrendszerével.

Miniszterelnöki munkásságának a legnagyobb figyelemmel kísért része valószínűleg az lesz, hogy miként lesz képes keményvonalas hindu nacionalistaként irányítani egy olyan, kulturálisan és vallásilag is színes országot, mint India. Különösen érdekes lesz ebből a szempontból, hogy milyen kapcsolatot alakít ki az ország 180 milliós muszlim közösségével, amely nem felejtette el a politikus karrierjének legsötétebb epizódját. Alig egy évvel az után, hogy átvette Gudzsarát vezetését, súlyos, több mint ezer áldozattal járó muszlimellenes erőszak söpört végig az államon. Modit bírálták azért, mert nem tett eleget az erőszak megfékezése érdekében, ő viszont inkább azt sajnálta, hogy nem kezelte elég jól a sajtót.

Ahhoz képest, hogy a 2002-es zavargások után nemzetközi pária lett, akitől az Egyesült Államok megtagadta a vízumot, és akivel Nagy-Britannia megszakított minden kapcsolatot, Narendra Modi egészen sikeresen lépett be a nagypolitikába.

Kétségkívül 21. századi miniszterelnök Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Kevin Frayer

A személyes részletek

A politikai teljesítménye mellett Modi magánélete is nagy érdeklődést váltott ki. Most, a választási jelöltséghez szükséges dokumentumok kitöltésekor derült ki, hogy házas, ami azért keltett feltűnést, mert addig kínosan ügyelt arra, hogy ebben a témában ne kelljen nyilatkoznia, hindu nacionalista pártjának az útmutatásai szerint ugyanis egyedülállónak kívánt mutatkozni.

Ha a házasságát vesszük, tulajdonképpen az is volt. Tizenhét évesen egy előre elrendezett házasságban találta magát, de alig három hónapot élt együtt a feleségével. Jashodaben ma nyugdíjas tanár, és egy egyszobás házban él Gudzsarát egyik falujában. Modit bírálói azzal vádolják, hogy elhagyta a feleségét, miután csatlakozott a cölibátust díjazó hindu nacionalista szervezethez, az RSS-hez. Az indiai sajtó szerint jogi tanácsra döntött úgy a választási kampány előtt, hogy tisztázza a családi állapota körüli homályt.

Ami az egyéb, személyes részleteket illeti, Narendra Modi gyengéi a dizájnertöltőtollak, különösen a Montblanc alkotásaiért van oda. Az egyik legdivatosabban öltözködő indiai politikusnak tartják, aki jó érzékkel választja meg a hagyományos és a nyugati stílusú ruhadarabokat. Rendelkezik az indiai férfiak hagyományos erényeivel: nem iszik, nem dohányzik és vegetáriánus. Az indiai sajtó egy része úgy véli, hogy a nők körében igazi szexszimbólumnak számít, amire főleg abból következtetnek, hogy a hallgatósága általában többségében nőkből áll.

1,2 milliárd indiai új miniszterelnöke az édesanyja áldását kéri Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

Munkamániás, és nem felejt, kíméletlen a munkatársaival, de egyben nagyon hatékony is. A róla megjelent portrékból kiderül az is, hogy mindössze három óra alvásra van szüksége, általában reggel hétkor már a munkahelyén van, és este tízig vagy késő éjszakába nyúlóan dolgozik. A most 90 éves édesanyja áll hozzá a legközelebb, minden új hivatal elfoglalásánál kikéri az áldását, és ez így történt a mostani választások megnyerése után is.

A politika által megkívánt keménység mellett Narendra Modinak van egy simulékonyabb, már-már művészinek nevezhető oldala. A személyiségét több szempontból is feltáró internetes oldala szerint India új miniszterelnöke szenvedélyes író, költő – a természetről és a hazafiasságról ír verseket –, és a kultúra nagy rajongója. A szoros munkarend mellett szakít időt a jógára és a közösségi médiára is. A honlapjából és a Twitter-fiókjából ítélve elég erős benne az önkifejezési és kapcsolatteremtési kényszer, és a közvetlensége feltehetően sok szavazónak imponál.