Nemzeti gyásznap lesz Bosznia-Hercegovinában az árvíz miatt

2014.05.19. 17:38

Az országban már legalább 30 áldozata van az áradásnak, félmillió embernek kellett elhagynia az otthonát. Minden negyedik embert érint az árvíz, ráadásul újabb árhullám várható.

Bosznia-Hercegovinában keddre nemzeti gyásznapot hirdettek a természeti katasztrófa áldozatainak emlékére – írta hétfőn internetes oldalán a Dnevni Avaz című boszniai újság. Meg nem erősített hírek szerint az országban legalább 30 áldozata van az áradásnak és a földcsuszamlásoknak.

Zlatko Legumdzija külügyminiszter hétfőn közölte: az ország lakosságának egynegyedét közvetlenül érinti az öt napja tartó vihar és árvíz. Mintegy egymillió embernek nem volt ivóvize, több mint 100 ezer lakóház dőlt össze vagy rongálódott meg súlyosan. A kárfelmérés még folyik, de az már biztos, hogy 230 iskola és egészségügyi intézmény vált használhatatlanná. A halálos áldozatok számáról akkor adnak hivatalos jelentést, amikor mindenhol visszahúzódik a víz – fűzte hozzá.

Bosznia harmada víz alatt van. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A hatóságok jelentése szerint mintegy félmillió embernek kellett elhagynia az otthonát. A külügyminiszter a károkat az 1992–95-ös boszniai háború pusztításához hasonlította. A Száva folyón a következő 24 órában újabb árhullámra számítanak.