New York államban kipucolnák a zombiházakat

Vágólapra másolva!
Több ezer ingatlan áll üresen New York államban, mert a lakáspiaci válság alatt a bank inkább nem vesződött az árverezéssel, de a lakáshiteles meg nem tudja, hogy az ő tulajdona maradt a ház. Most rendet raknának.
Vágólapra másolva!

A New York-i főügyész Eric Schneiderman hadjáratot indított a metropolisz környéki területek zombiházaknak nevezett épületek tulajdonosai ellen - írta a Reuters.

Egy 2013 januári Reuters-cikk mutatta be, hogy több ezer olyan ingatlan van az Egyesült Államokban, amelynek vitatott a tulajdoni viszonya. A 2007-től elindult ingatlanpiaci válságban sok lakáshiteles nem tudta fizetni a hitelét, így elhagyták a házat gondolván, hogy ahogy lenni szokott, a bank tulajdonába száll. A bank azonban az összecsukló lakáspiacon esélytelen lett volna, hogy értékesítse a házat, ezért egyszerűen elállt az elárverezéstől.

A lakások üresen maradtak, és a helyi önkormányzatok nyakába zúdult a terhük. A problémát főleg az okozza, hogy az üres ingatlanok mágnesként vonzzák a bűnözőket, leszorítják a környék ingatlanárait, és az állam sem jut bevételekhez utánuk. A korábbi Reuters-cikk szerint többnyire a volt lakástulajdonosokat tették felelőssé az elhagyott ingatlanokért, akik azt se tudták, hogy jog szerint még mindig az ő tulajdonukban van a ház.

Egyes települések pénzügyi alapot állítottak fel, hogy rendben tartsák az épületeket, mások viszont hagyták lerohadni. A főügyész a New York állambeli épületek rendezése érdekében előterjesztett egy javaslatot, amelyet az állam törvényhozóinak kellene elfogadnia. Hétfőn Albany, Poughkeepsie, Elmira, Beacon, Jamestown és Hornell önkormányzatai elfogadtak egy-egy határozatot, amelyben a New York állam képviselőit kérik a javaslat elfogadására. A javaslat lényege, hogy a bankot tenné felelőssé az ingatlan állagmegőrzéséért.