Terroristának ítélték az USA-ban a kampóskezű hitszónokot

Vágólapra másolva!
Házassága révén telepedett le Angliában Abu Hamza egyiptomi hitszónok. 2006-ban ott elítélték, de az USA is kikérte magának, és most ott is elítélték terrorizmus vádjában.
Vágólapra másolva!

Terrorizmus vádjában bűnösnek mondta ki egy New York-i esküdtszék Abu Hamza egyiptomi születésű londoni radikális hitszónokot, akit ezután akár életfogytiglani börtönre is ítélhetnek.

Hamzát az amerikai hatóságok egyebek között azzal vádolták, hogy a nyugati parti Oregon államban kiképző tábort próbált létesíteni az al-Kaida terrorhálózat megbízásából, emellett közreműködött egy 1998-as jemeni emberrablásban. A jemeni hatóságok túszmentő kísérletében annak idején négy nyugati fogoly - köztük három brit - meghalt.

Hamzát Nagy-Britanniában, 2006-ban már elítélték egyebek mellett gyilkosságra való felbujtás miatt. Az Egyesült Államok ezután a kiadatását kérte, ami hosszas jogi procedúra végén, 2012-ben meg is történt. Az esküdtszék mind a 11 vádpontban bűnösnek találta.

A hitszónok a házassága révén telepedett le Angliában. A félszemű és félkezű - hiányzó keze helyén egy hatalmas kampóban végződő művégtagot viselő - férfi az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének vallási elöljárója volt, de uszító hatású prédikációi miatt a mecsetet fenntartó iszlám alapítvány már 2003-ban eltávolította.

A londoni mecset közösségének tagja volt egykor több öngyilkos merénylőjelölt is. Hamza arra buzdította a híveit: ha szükséges, "konyhakéssel vagy akár patkányméreggel" is irtsák a hitetleneket.